Informatizarea administratiei, fara de care nu se mai poate vorbi de dezvoltare in nici o tara din lume, nu numai ca nu avanseaza in Romania, dar si putinele sisteme implementate disparat dau rateuri tot mai des. Dupa deja obisnuitele “caderi” ale sistemului care gestioneaza cardul de sanatate, a venit randul Vamii sa apeleze la suportul “hartie”, pana cand Sistemul Computerizat de Tranzit Roman, picat de doua zile, va fi repus in functiune.

Sistemul Computerizat de Tranzit Roman (NCTS-RO), implementat in urma cu aproape patru ani, nu este la prima problema de acest fel. De data aceasta, primele probleme au fost anuntate in dimineata zilei de marti, 1 mai, si nici pana in prezent nu se stie cand vor fi remediate. Pana atunci, camioanele care ajung in Vama, fie ca vor sa iasa sau sa intre in Romania, trebuie sa prezinte toate documentele pe hartie, fapt care lungeste foarte mult durata unui control.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) s-a multumit sa anunte ca sistemul este indisponibil temporar din cauza unor probleme tehnice, iar pana la remedierea situatiei transportatorii internationali rutieri de marfuri care tranziteaza Romania trebuie sa aiba pregatite actele pe suport hartie pentru formalitatile vamale.

“Personalul din toate structurile vamale este pregatit pentru asigurarea primirii si prelucrarii declaratiilor vamale de tranzit pe suport hartie, astfel incat operatiunile vamale necesare sa se desfasoare in cel mai scurt timp posibil. Prelucrarea documentelor pe suport hartie se deruleaza potrivit Planului de asigurare a continuitatii activitatii”, se arata in comunicatul ANAF.

Despre repunerea in functiune a sistemului, suntem asigurati ca aceasta va avea loc “in cel mai scurt timp posibil”. In schimb, reprezentantii ANAF spun ca “in maximum o zi de la repornirea aplicatiei NCTS/TIR, inspectorii vamali vor introduce in sistem datele din carnetele TIR si din documentele insotitoare ale transporturilor verificate in aceasta perioada".

Asadar, in loc sa “trecem online” administratia, in special cea fiscala, ne intoarcem tot mai des la “hartie”. De altfel, fosta conducere a ANAF (institutie al carei program de informatizare este blocat dupa mai multi ani in care, cu bani si asistenta de la Banca Mondiala, nu a reusit sa faca nimic in acest sens) a recunoscut ca declaratiile depuse online de contribuabili sunt prelucrate “pe hartie” in interiorul institutiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri