“Trecem printr-o perioada extrem de confuza si cred ca stabilitatea politica ar putea crea un impuls economic excelent. Si sunt toate ingredientele necesare pentru ca economia sa creasca, DOAR daca politicul se aliniaza”, considera antreprenorul care a condus timp de 23 de ani una dintre cele mai eficiente si cunoscute branduri romanesti, TotalSoft.

El subliniaza ca nu isi aminteste sa mai fi fost o atat de mare instabilitate politica in Romania, din ’89 pana in prezent. “Inainte erau doar doua tabere, bine definite, clare, acum nici nu mai stii care sunt. Mai mult, la mijloc sunt interese greu de definit asa ca este dificil de ajuns la o predictie economica”, spune el.

Este necesara o impulsionare a startup-urilor

Liviu Dan Dragan se arata revoltat la adresa companiilor mari care utilizeaza resursele calificate si talentul romanesc in IT, pentru capitalizarea companiilor din afara tarii.

“Practic, 80% din firmele de IT din Romania fac outsourcing, capitalizeaza produsele lor, externe Romaniei. Este o migratie, desi angajatii stau aici, in Romania”. Solutia este sa se lanseze mai multe startup-uri.

Cum influenteaza...
Citeste si: Cum influenteaza dezvoltatorii imobiliari economia

“Daca aceasta masa de 80% de specialisti IT vor incepe sa inteleaga avantajele lucrului in cadrul startup-urilor autohtone si vor abandona outsourcing-ul, industria va fi revolutionata si economia tarii va avea multe beneficii”, considera omul de afaceri. “In acest sens, startup-urile ar trebui sa beneficieze de multiple facilitati fiscale, mai ales la inceput, pentru ca tinerii antreprenori sa poata sa isi desfasoare ideile”.

Tehnologiile au devenit mult mai simple in ultimii ani, practic “s-a facut o democratizare a business-ului, a economiei; inainte, in IT, era mult elitism”, considera Dan Dragan.

In prezent lumea este mult mai bine informata, in ciuda mitului conform caruia lumea nu mai citeste.

“Eu unul cred ca acest mit este doar o declaratie nostalgica care nu are legatura cu realitatea. Informatia se democratizeaza, poate fi mult mai usor accesata si toate acestea au efecte foarte bune”, mai spune Liviu Dan Dragan.

Taxare activelor sectorului...
Citeste si: AAFBR: Taxa pe lacomie, o masura nejustificata economic si rational

Citeste aici despre cel mai nou business al sau, in domeniul Inteligentei Artificiale, si cum doreste sa il dezvolte pe plan mondial.