“Ce cladire…inclinata!”, exclam, amuzat. Evident, arhitectii sediului Siemens din Viena-Floridsdorf au gandit-o astfel incat sa beneficieze de multa (foarte multa chiar!) lumina naturala. Interiorul cladirii care gazduieste mii de angajati ai Siemens arata ca un mic orasel – are o piata-alimentara, un restaurant cochet, ba chiar si o terasa cu un lac langa care te poti relaxa. Cum arata sediul care se intinde pe o suprafata cat 100 de terenuri de fotbal?

Proprietatea Siemens din Viena-Floridsdorf se intinde pe o suprafata de aproximativ 485.000 mp - ceea ce corespunde dimensiunii a aproximativ 100 de terenuri de fotbal. Suprafata bruta (GFA – Gross floor area) a Siemens City se ridica la 81.500 mp.

Proprietatea Siemens include urmatoarele zone:

  • Cladirea centrala – TurnulCladirea centrala are 13 etaje si o inaltime de aproape 55 m. Forma cladirii simbolizeaza o invitatie deschisa catre Siemens - Strabe (statia de tren existenta), principala zona ca flux de persoane.
  • Centura de nord - Cladirile de birouri de 5 etaje denumite “Centura de nord” au o suprafata bruta (GFA) de 32.600 mp si au fost finalizate in noiembrie 2009. Aceste cladiri sunt conectate cu toate zonele de facilitati printr-o zona speciala, denumita “Linia de dialog”. De asemenea, cladirile sunt inconjurate de o zona verde.
  • Zona cu facilitati – “Linia de dialog”“Linia de dialog” (The Communication Line) este punctul central si elementul de conexiune al Siemens City, avand o suprafata bruta de circa 3.300 mp. Facilitati cum sunt un restaurant, un bistro, o cafenea, o agentie de turism sau o banca pot fi accesate direct din cladiriile de birouri adiacente. In plus, “Linia de dialog” permite o serie de utilizari comune ale spatiului, cum ar fi prezentari de produse, evenimente sau intalniri informale. Aceasta atmosfera relaxata, ce inspira creativitate, formeaza baza unui mediu de lucru atractiv.
  • Zona de restaurante si sali de conferinte
    Zona de restaurante si sali de conferinta se intinde pe trei etaje si are o suprafata bruta (GFA) de circa 8.800 mp. Aceasta zona gazduieste trei restaurante tematice ( mediteraneean, traditional & natura si vitalitate) un bistro si un espresso bar. Oferta gastronomica include si posibilitati de catering pentru salile de conferinta.
    Din punctul de vedere al designului interior, s-a pus accentul pe diferentierea fata de zonele de birouri, permitandu-le angajatilor sa isi petreaca pauzele in afara spatiului de munca.
  • Spatii verzi din abundenta - “Valea Verde”, Spatiile verzi interconectate cu cladirile de birouri, zonele cu apa, reteaua de alei care integraza optim spatiile verzi in intreaga zona sunt baza conceptului verde al proiectului.

    Cladirea, rezultata dintr-o competitie internationala

Lucrarile de constructie au demarat in primavara anului 2008, iar deschiderea oficiala a Siemens City a avut loc pe 11 iunie 2010.

Compania de arhitectura care a realizat proiectarea este Soyka (Viena), fiind selectata ca urmare a unei competitii international realizate in parteneriat cu orasul Viena. Din partea Siemens, proiectul a fost coordonat de departamentul Siemens Real Estate.

In proiectarea spatiului au fost luate in calcul principii cum ar fi comunicare deschisa, munca in echipa, creativitate si sustenabilitate.

In cadrul Siemens City (cea mai noua cladire) lucreaza 3.500 de persoane. In intreaga zona, care cuprinde si alte cladiri, ocupate tot de Siemens, lucreaza aproape 6.000 de persoane.

Avantajele unui spatiu de lucru modern

Conceptul spatiului de birouri ofera angajatilor posibilitatea de a lucra atat individual, cat si in echipe, incurajeaza intalnirile informale si sprijina comunicarea, creand o atmosfera de lucru productiva. Sistemul IT de ultima generatie ofera mobilitate si o mai mare libertate angajatilor, spun oficialii Siemens.

Un avantaj important sunt spatiile verzi generoase din jurul cladirilor, exista chiar si un lac de dimensiuni mici, si numarul important de facilitati.

In zona de conferinte cladirea are 20 de sali de diferite dimensiuni. Cele mai mari doua sali, pot acomoda, printr-un sistem modular, pana la 150 de persoane. In medie, salile pot acomoda 20-30 de persoane.

Per total in Siemens City sunt inca 250 de sali de conferinte de diferite dimensiuni.

Restaurantele si barul espresso sunt amplasate la parter , de-a lungul “zonei de dialog”.

Ca in orice situatie, de o importanta majora sunt si locurile de parcare. Cladirea Siemens dispune de 300 de locuri in iterior, peste 500 de locuri de parcare afara si 270 de locuri de parcare pentru biciclete.

Ce tehnologii inteligente sunt implementate in cladire?

Sustenabilitatea si protectia mediului au fost printre prioritati inca din faza de proiectare, continuand in etapele de constructie si mai apoi in cele de exploatare.

Proiectul Siemens City contribuie la protejarea mediului printr-o serie de masuri, cum ar fi, de exemplu, incalzirea si racirea din cladire, realizate printr-un sistem termo activ (temperatura ambientala mai rece din timpul serii este stocata si utilizata apoi pentru a raci cladirea), folosirea caldurii solului prin 120 de piloni subterani, generarea de apa calda prin panouri solare amplasate pe o suprafata de 200 mp, recuperarea a 75% din aerul evacuat sub forma de caldura, utilizarea apei de ploaie si managementul inteligent al energiei si iluminatului.

Resursele sunt conservate si cand discutam despre iluminat. Spre exemplu, sursele de iluminat sunt echipate cu senzori care realizeaza nu doar cand sunt prezenti in camera oameni, ci si care este nivelul de lumina necesar. Un sistem de control si administrare eficient si un management al energiei inteligent fac posibila evitarea generarii a 1000 de mebri cubi de emisii de dioxid de carbon anual si economisirea a 958.000 de kWh de energie pe an.

De asemenea, conceptul unor spatii verzi armonioase cum este zona Valea Verde, este mai mult decat o realizare de design urban, creand un mediu de lucru placut pentru cei care lucreaza in Siemens City

Este cladirea certificata?

Siemens City face parte din Programul Cladirilor Verzi al UE , ceea ce inseamna ca are un consum de energie cu cel putin 25% mai redus fata de alte cladiri asemanatoare. Proiectul Siemens City a fost prima cladire de birouri din Austria certificata LEED Gold ( Leadeaship in Enwergy and Environmental Design). Acest certificat este eliberat de Green Building Council SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri