Vasile Andrei Vita, Vitacom: Guvernul ar trebui sa identifice zonele de birocratie nejustificata

Daca ar fi parte din Guvern, Vasile Andrei Vita, unul dintre cei mai dinamici si experimentati antreprenori si oameni de business din zona Ardealului, cu vanzari in 18 state ale lumii, ar analiza legislatia pentru a vedea ce anume produce birocratie nejustificata si ce anume poate sa produca coruptie.

“In ultima perioada am umblat in multe tari si am analizat ce este diferit la noi. Daca birocratia nu este mare sau nu exista deloc, nici coruptia nu este atat de mare. Si birocratia ocupa foarte multe locuri de munca, si noi nu avem suficienta forta de munca in Romania; s-ar elibera posturi, oameni. Guvernele ar trebui sa se gandeasca atunci cand cresc numarul locurilor de munca ca acestea sa creasca in privat, nu in administratie publica!”, puncteaza fondatorul Vitacom.

Pentru mediul de afaceri cel mai bine ar fi sa nu se schimbe nimic. “Ca e bine, ca e mai rau…daca schimbi prea multe, in mod sigur nu va fi bine!”, spune Vita, dezamagit de schimbarile multiple luate de guvernele PSD din ultimul an si jumatate.

O alta schimbare pe care ar face-o daca ar putea ar fi ca Guvernul sa dea drumul astfel incat importul de forta de munca sa se faca mai usor. “Daca de la noi a plecat atata forta de munca si nu suntem in stare sa o aducem inapoi, trebuie sa gasim o alta solutie. Este birocratie mare si putem aduce forta de munca doar pe anumite meserii, este foarte complicat. Scolile profesionale au disparut, nu gasim un meserias bun, un sudor de exemplu…”.

Citeste si:
Vitacom Electronics in 2019: cu 16% mai multe comenzi online
Vitacom Electronics in 2019:...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

Andrei Vita spune ca nu este nici pesimist, nici optimist, in ceea ce priveste viitorul Romaniei. Intr-un raspuns foarte diplomatic, Vita face o comparatie cu legislatia din Turcia. “Legislatia unui stat trebuie sa tina cont de cultura sa. De exemplu, in Turcia codul fiscal nu impune comerciantilor contabilitate excesiva sau case de marcat in bazar. Acolo si un copil de 6 ani poate invata sa negocieze, sa vanda, sa faca tranzactii. Pentru ca turcii sunt negustori innascuti si asta fac de secole, asa ca legislativul lor a facut legea astfel incat sa se muleze pe natiune”.

Clujul se dezvolta, chiar si asa

In ciuda piedicilor sau dezinteresului aratat de Guvern, Clujul continua sa se dezvolte puternic. “Dinamica orasului este foarte mare, vin foarte multi straini si nu am simtit sa isi doreasca prea multi sa plece peste hotare”.

Ar fi excelent daca sistemul educational ar fi imbunatatit si s-ar face o strategie pe termen mediu si lung, pe 15-20 de ani, care sa fie respectata de orice guvern ar veni la conducerea tarii.

Provocare majora – mutarea intregii companii intr-un alt sediu

Antreprenorul cu origini turce va trebui ca in urmatoarea perioada sa gaseasca un sediu mai incapator, intrucat business-ul s-a dezvoltat atat ca numar de oameni (104 in prezent), cat si ca volum al produselor IT&C vandute – depozitul a devenit neincapator, si datorita faptului ca dimensiunile produselor vandute au crescut. De la simple tranzistoare la inceputul anilor 2000, la mici electrocasnice in prezent.

Citeste si:
Vitacom Electronics, afaceri in crestere pe primul semestru
Vitacom Electronics, afaceri...

“Este foarte greu sa gasim locatia potrivita, parcurile industriale din Cluj sunt ocupate in totalitate iar zona de aici este si foarte aglomerata si scumpa”, spune antreprenorul.

Vita este in discutii in zonele limitrofe ale Clujului, spre Apaida, insa daca acestea au inceput acum, se vor finaliza abia in 2-3 ani.

“Din pacate nu se gandeste niciun decident pe aceasta linie de autorizare ca oportunitatea de business trebuie valorificata, nu blocata. Nu se poate sa stam atat si sa tragem de timp ca nu stim ce se va intampla. Clujul este mai deosebit in ceea ce priveste aceste dezvoltari. A crescut destul de rapid si cred ca autoritatile locale nu mai pot face fata cu organizarea actuala la cerintele mediului de business. Sunt discutii sa se faca zona metropolitana, dar nu sunt toti de acord”, spune Vita.

Transportul in comun s-a dezvoltat si in zona metropolitana, desi nu este oficializat 100%, deci se face ceva, dar pasii sunt cam marunti. “Din pacate nu totul tine de autoritatile locale, depinde si de legislatie. Legislativul din Bucuresti nu e la curent cu problemele din afara orasului si ce nevoi sunt in municipiile acestea care se dezvolta – Cluj, Timis, Oradea, Iasi”.

Citeste si:
Sondaj: Ce pierderi estimează multinaționalele prezente în România
Sondaj: Ce pierderi estimează...

O alta provocare a companiei va fi reinnoirea tuturor software-urilor interne ale companiei.

Vitacom a inregistrat o crestere de circa 17-18% a veniturilor pe primul semestru al anului, pana la 25,3 milioane de lei. 6-7% din totalul afacerilor sunt facute in afara tarii. “Suma este ceva mai mica in realitate, intrucat leul s-a devalorizat. Romaniei i-ar fi priit foarte mult trecerea la euro, ne-ar fi impins sa ne ridicam la alt nivel si din punct de vedere al afacerilor, cat si al veniturilor salariale. Din pacate, Guvernul a decis sa amane iarasi aceasta trecere…”, spune, cu regret, Vita.

Chiar daca este posibil sa intram intr-o noua criza economica, de data aceasta insa strict din cauza politicilor defectuoase ale guvernelor PSD-ALDE, Andrei Vita este destul de optimist. “Majoritatea dintre noi a tras niste concluzii si invataturi din criza de data trecuta, nu mai este curaj orbesc. Institutiile financiare, pentru ca sunt multe credite, au mai multa gija sa nu ajungem acolo unde s-a ajuns”, spune el.

Desi Vitacom a primit multiple oferte de preluare, Andrei Vita le-a refuzat pe toate. “Conteaza oamenii din spatele ofertelor, regiunile de unde vin acestia, culturile trebuie sa fie asemanatoare”, mai spune antreprenorul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri