Huawei ii ajuta pe nevazatori sa "vada" si sa inteleaga reactiile celor de jur cu ajutorul inteligentei artificiale

Producatorul de terminale mobile si tehnologie Huawei a creat o aplicatie bazata pe inteligenta artificiala care permite nevazatorilor sa afle ce expresii faciale au oamenii cu care discuta. Aplicatia Facing Emotions utilizeaza sistemul performant de camere si inteligenta artificiala incorporate in flagship-ul HUAWEI Mate 20 Pro, care „traduce” sapte emotii umane in tot atâtea sunete distincte, permitând persoanelor nevazatoare sau cu deficiente grave de vedere sa ii inteleaga mai bine pe cei din jurul lor.

Aplicatie dezvoltata cu ajutorul Inteligentei Artificiale

Creata cu scopul de a impinge si mai mult limitele tehnologiei bazate pe inteligenta artificiala, aplicatia dezvoltata de Huawei vine sa raspunda la intrebarea daca inteligenta artificiala poate sa ii ajute pe nevazatori sau pe cei cu deficiente grave de vedere sa experimenteze sau sa "vada" mai mult din lumea care ii inconjoara. Programata sa analizeze expresiile si emotiile oamenilor, iar mai apoi sa le transpuna in sunete, inteligenta artificiala a permis Huawei sa dezvolte un nou limbaj care ii ajuta pe nevazatori sa identifice emotiile altora, intr-un mod pe care nu l-au mai experimentat vreodata.

Folosind camerele principale, aplicatia scaneaza fata persoanei care interactioneaza cu un nevazator si ii identifica fizionomia: ochii, nasul, sprâncenele si gura, inclusiv mimica pe care o are in acel moment. Inteligenta artificiala transforma apoi emotia detectata intr-un sunet definit pe telefon (sau in castile pe care le poarta persoana nevazatoare), totul in timp real si fara sa fie conectata la Internet, gratie procesorului puternic si inteligentei artificiale incorporate in Mate 20 Pro.

Pentru Huawei, proiectul a reprezentat o oportunitate de a utiliza tehnologia cu scopul de a identifica o solutie la o provocare reala cu care se confrunta persoanele care si-au pierdut vederea.

Aplicatia Facing Emotions a fost dezvoltata cu sprijinul comunitatilor de nevazatori si cu cel al organizatiilor caritabile. Huawei a colaborat cu Asociatia Nevazatorilor din Polonia, membri ai acesteia fiind implicati in fiecare etapa cheie a procesului de dezvoltare a aplicatiei care poate identifica rapid fericirea, tristetea, frica, surprinderea, dispretul sau dezgustul de pe chipurile oamenilor. Contributia acestora a ajutat la modelarea experientei utilizatorului final, precum si la functionalitatile, culorile si sunetele aplicatiei.

Citeste si:
Un start-up lansează o pereche de ochelari pentru mobilitatea...
Un start-up românesc lansează...

Sunetele au fost o componenta cheie a acestui proces, care trebuiau sa fie simple, scurte si cât mai putin invazive pentru utilizatori si lumea din jurul lor. De toate acestea s-a ocupat Tomasz Bilecki, un compozitor nevazator. Perspectiva sa unica asupra naturii sunetului i-a permis sa transmita emotiile altor persoane cu deficiente de vedere.

„Mi-am dorit ca sunetele pe care le creez sa fie specifice fiecarei emotii si, cel mai important, sa nu distraga atentia utilizatorilor de conversatiile lor", a declarat Tomasz Bilecki, Sound Designer.

In plus, in timpul procesului de dezvoltare a aplicatiei, specialistii au aflat ca persoanele cu deficiente de vedere ar prefera sa nu fie nevoite sa tina aceste dispozitive in mâini. Astfel, ca parte a campaniei, designerul Janek Kochanski a dezvoltat o husa speciala 3D pentru Mate 20 Pro, care faciliteaza folosirea aplicatiei si a telefonului in general, pentru persoanele cu deficiente de vedere.

"Pentru mine, ca designer, functionalitatea este cea mai importanta. Abia dupa ce a fost indeplinita aceasta conditie, putem vorbi de valori estetice si vizuale. Telefonul pentru care a fost proiectat acest suport - Huawei Mate 20 Pro - este un dispozitiv foarte elegant si modern, iar husa respecta intru totul aceasta linie", spune Janek Kochanski, designer.

Citeste si:
Huawei angajează peste 200 de oameni în România
Huawei angajează peste 200 de...

Husele 3D pot fi realizate la comanda si livrate la adresa de domiciliu, de pe site-ul shapeways.com.

Despre autor

Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri