O astfel de strategie vizeaza sa evite vidul de putere in regiunile controlate de rebelii kurzi de care ar putea beneficia regimul lui Bashar Al-Assad.

"Decretul pentru Siria a fost semnat", a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului fara sa ofere mai multe detalii, noteaza Agerpres.

Donald Trump a ordonat miercuri retragerea cat mai rapida a celor 2.000 de militari americani stationati in nord-estul Siriei unde lupta impotriva jihadistilor alaturi de Fortele democratice siriene (FDS), o coalitie de militii arabo-kurde.

Presedintele, opozant de multa vreme fata de prezenta SUA intr-un razboi pe care il considera costisitor, a apreciat ca trupele americane nu mai sunt utile, deoarece gruparea Stat Islamic (SI) "a fost in mare parte invinsa".

SUA: Ivanka Trump, posibil...
Citeste si: SUA: Ivanka Trump, posibil candidat pentru presedintia Bancii Mondiale

Aceasta retragere va lasa militiile kurde din Unitatile de aparare a poporului fara sprijin militar in contextul in care Turcia ameninta sa le atace, considerand ca luptatorii kurzi sunt teroristi.

Pe Twitter, Donald Trump a subliniat ca a avut o "conversatie telefonica lunga si productiva" cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan.

Cei doi lideri au discutat despre "SI, angajamentul mutual in Siria si retragerea lenta si extrem de coordonata a trupelor americane din regiune", precum si despre relatii comerciale "considerabil crescute"

Trump, catre un copil de 7...
Citeste si: Trump, catre un copil de 7 ani: Inca mai crezi in Mos Craciun?

Sursa foto: Shutterstock