Intr-o lume in continua miscare si mobilitate, oamenii cu dizabilitati se confrunta cu multe provocari. Din pacate, in prezent nu exista reguli solide care sa oblige producatorii de aplicatii sa le faca accesibile tuturor. Din fericire, din ce in ce mai multe companii si aplicatii se indreapta si catre cei mai putin favorizati.

1. Big Keys

Big Keys: Large Keyboard & Emoji QWERTY Magnifier este o aplicatie simpla, dar foarte utila. Functia primara este de a permite customizarea marimii tastelor virtuale de pe terminale mobile. Totodata, permite instalarea de teme si culori diferite. Aplicatia este foarte utila pentru cei care au o vedere redusa.

2. SwiftKey Symbols

SwiftKey Symbols foloseste tehnologie de predictie pentru a te asista in comunicare. Design-ul este gandit special pentru oameni care sufera de autism sau probleme similare. Practic, aplicatia invata ce simboluri sunt folosite cel mai des, facandu-le usor de gasit. Totodata permite uploadarea de simboluri suplimentare.

3. Access Now

Access Now utilizeaza o baza de date care se updateaza constant cu cladiri si localuri, alaturi de mijloacele prin care persoanele cu dizabilitati, in special locomotorii, le pot accesa. Astfel, o persoana cu handicap poate afla din timp daca respectiva cladire are, sau nu, rampa/lift pentru a o accesa usor.

4. Roger Voice

RogerVoice este creata pentru a ajuta pe cei surzi sa comunice prin telefon. De obicei, conversatiile cu persoane surde sunt doar intr-o directie – acea persoana vorbeste, iar interlocutorul asculta, fara a putea sa raspunda. Aplicatia aceasta schimba paradigma, transmitand in mesaj text ce spune cealalta persoana.

5. Aplicatie Huawei dezvoltata cu ajutorul Inteligentei Artificiale

Creata cu scopul de a impinge si mai mult limitele tehnologiei bazate pe inteligenta artificiala, aplicatia dezvoltata de Huawei vine sa raspunda la intrebarea daca inteligenta artificiala poate sa ii ajute pe nevazatori sau pe cei cu deficiente grave de vedere sa experimenteze sau sa "vada" mai mult din lumea care ii inconjoara. Programata sa analizeze expresiile si emotiile oamenilor, iar mai apoi sa le transpuna in sunete, inteligenta artificiala a permis Huawei sa dezvolte un nou limbaj care ii ajuta pe nevazatori sa identifice emotiile altora, intr-un mod pe care nu l-au mai experimentat vreodata.

Folosind camerele principale, aplicatia scaneaza fata persoanei care interactioneaza cu un nevazator si ii identifica fizionomia: ochii, nasul, sprancenele si gura, inclusiv mimica pe care o are in acel moment. Inteligenta artificiala transforma apoi emotia detectata intr-un sunet definit pe telefon (sau in castile pe care le poarta persoana nevazatoare), totul in timp real si fara sa fie conectata la Internet, gratie procesorului puternic si inteligentei artificiale incorporate in Mate 20 Pro.

Pentru Huawei, proiectul a reprezentat o oportunitate de a utiliza tehnologia cu scopul de a identifica o solutie la o provocare reala cu care se confrunta persoanele care si-au pierdut vederea.

Aplicatia aduce oamenii si tehnologia impreuna

Aplicatia Facing Emotions a fost dezvoltata cu sprijinul comunitatilor de nevazatori si cu cel al organizatiilor caritabile. Huawei a colaborat cu Asociatia Nevazatorilor din Polonia, membri ai acesteia fiind implicati in fiecare etapa cheie a procesului de dezvoltare a aplicatiei care poate identifica rapid fericirea, tristetea, frica, surprinderea, dispretul sau dezgustul de pe chipurile oamenilor. Contributia acestora a ajutat la modelarea experientei utilizatorului final, precum si la functionalitatile, culorile si sunetele aplicatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri