Inventatorul World Wide Web a lansat un apel la "controlul" datelor personale de catre utilizatori

Britanicul Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web, a tinut sa precizeze luni, la Geneva, cu ocazia a 30 de ani de la nasterea retelei, ca utilizatorii ar trebui sa detina ''controlul complet'' asupra datelor personale, relateaza AFP.

"Filozofia Fundatiei pentru Web este ca ar trebui sa aveti un control complet asupra datelor voastre. Nu este vorba despre petrol, nu este materie prima, nu este o substanta", a declarat Berners-Lee in timpul unei discutii cu cativa jurnalisti la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), locul de nastere al Web-ul.

"Nu ar trebui sa le puteti vinde pe bani. Controlul si accesul asupra datelor sunt drepturi", a adaugat acesta, potrivit Agerpres.

Tim Berners-Lee a recunoscut insa ca este dificil sa impui o reglementare stricta in toate cazurile. "Cateodata, este nevoie de o legislatie care sa prevada ca datele personale, similar datelor genetice, nu pot fi niciodata utilizate", a spus acesta.

Berners-Lee a avertizat asupra unui ''viitor posibil'', cand ''browser-ul dumneavoastra va pastra urme despre tot ceea ce cumparati, browser-ul dumneavoastra va pastra, de asemenea, datele financiare'', iar ''atunci, browser-ul vostru va sti mai multe despre dumneavoastra decat Amazon''.

Citeste si:
Clear Web, Deep Web, Dark Web - din ce este compus World Wide Web
Clear Web, Deep Web, Dark Web...

"Nu trebuie sa presupunem ca lumea va ramane asa cum este acum'', a avertizat acesta, facand apel la utilizatorii de internet sa-si apere drepturile si sa nu se astepte ca acestea sa le fie aparate de guverne.

Cum a luat nastere World Wide Web?

In 1989, pe cand lucra la Centrul de calcul de la CERN, in apropiere de Geneva, Tim Berners-Lee a imaginat ''un sistem de gestiune descentralizata a informatiei'', care a devenit actul de nastere al Web-ului.

Tim Berners-Lee se ocupa de anuarul intern al CERN, dar in paralel, a initiat demersuri care sa le permita miilor de oameni de stiinta din lume sa-si poata comunica, la distanta, cercetarile desfasurate in cadrul organizatiei.

Cu ocazia celebrarii a 30 de ani de la crearea World Wide Web, Berners-Lee va initia ''marti un turneu de 30 de ore - pentru cei 30 de ani ai Web-ului'', de la CERN la Londra, apoi in Africa, a explicat pentru AFP un purtator de cuvant din cadrul organizatiei.

Citeste si:
WhatsApp: Actualizarea nu afectează confidenţialitatea mesajelor
WhatsApp îi liniștește pe...

La 30 de ani de la inventarea retelei, Berners-Lee a redactat anul trecut ''un contract pentru Web'', destinat sa asigure veridicitatea informatiei prezente pe internet. Acesta a creat, de asemenea, o platforma botezata ''Solid'', care sa permita utilizatorilor controlul asupra datelor personale.

Lansarea proiectului va trebui sa raspunda nelinistilor care vizeaza vanzarile de date personale fara consimtamantul utilizatorilor.

Inventatorul a declarat saptamana trecuta la Washington ca obiectivul proiectului este de a ''separa aplicatiile de stocare a datelor'' astfel incat utilizatorii sa poata decide unde si cum isi pot dezvalui datele persoanele.

Citeste si:
Acceleratorul de particule LHC a fost repus in functiune
Acceleratorul de particule...
Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri