Odata cu tehnologia 5G, in care viteza mare de acces si latenta mica a retelei vor deveni o normalitate, o lume si mai interconectata se deschide pentru banking, intrucat puterea computationala se muta de pe telefon in cloud.

Fintech la puterea 5G

Care ar fi efectele pe care le poate avea concret 5G-ul pentru lumea fintech? Raspunsul vine, in parte, tot de la Venturo, conform caruia stocarea a cat mai putine date pe device-ul user-ului, inseamna ca vor fi mai putine updates, dar app-ul si experienta vor fi mereu updated gratie 5G (incloud), aceasta tehnologie permitand sa aiba si foarte multe device-uri conectate in acelasi timp, de ordinul milioanelor. Astfel, o experinta imersiva cu capabilitati de micropayments prin facial ID, touch ID poate fi la indemana pentru oricine cu un smarthone capabil 5G.

Un alt avantaj major pentru banci oferit de 5G este faptul ca ATM-uri ce odinioara necesitau o infrastructura speciala de amplasare si wiring, vor putea fi amplasate aproape oriunde si pot avea gestiune remote din cloud, fiind necesara doar o punct bancar nodal in proximitate.

Nu in ultimul rand, 5G va ajuta bancile sa conecteze lumea digitala de cea fizica. Spre exemplu, cand cineva suna la Client Support, Financial Adviser-ul poate oferi ajutorul necesar utilizand VR. O alta aplicabilitate in acest sens este folosirea mult mai performanta a chatbot-urilor cu raspunsuri tip audio/video sau folosirea 5G in aplicatii bancare de real-time language translation, astfel incat timpul de asteptare cu un consultant se reduce dramatic, nemaifiind nevoie de unul care sa cunoasca limba interlocutorului.

Fintech la puterea 5G

Daca 5G va avea un sinonim ca UX acela ar fi INSTANT.

Imbunatatirea treptata a tehnolgiei 5G va duce, din perspectiva user-ului, ca granitele dintre lumea reala si digitala sa se estompeze, fie ca este vorba de continut clasic digital, fie AR, fie VR, atributul principal 5G va fi instant. De la plati bancare, VR client service, AR realtime offering pana la experiente imersive de tip multiuser.

In urmatorii ani vom asista probabil la o disparitie treptata a cardurilor bancare fizice, la un acces securizat si instant la toate conturile noastre si o experienta imersiva prin care lumea inconjuratoare va deveni de vanzare doar indreptand camera telefonului spre ce ne intereseaza. Multe provocari asteapta pe acest drum, dar este cert ca daca vorbim de un future banking, acel viitor este aproape aici, prin 5G.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »



Setari Cookie-uri