Cartelele preplatite nu se vor mai putea vinde decat cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cei care detin deja astfel de cartele si nu vor sa-si dea datele personale nu vor mai beneficia de servicii de la 1 septembrie 2020, se arata in Ordonanta de urgenta care modifica sistemul 112 si care a fost publicata marti seara in Monitorul Oficial. Datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsa au crescut de 5 ori, pana la 5.000 de lei, si vor putea fi aplicate chiar de luna viitoare, scrie Hotnews.

Principalele modificari aduse prin Ordonanta de Urgenta sistemului 112:

1. Introducerea unei noi tehnologii care permite o localizare mai buna a celor care suna la 112, decat actuala tehnologie 'cell-ID'. Este vorba de tehnologia de localizare Google (ELS-Emergency Location Service) bazata pe functionalitatea AML - Advanced Mobile Location (AML/ELS).
NOTA: Cum functioneaza tehnologia AML/ELS:

  • - atunci cand este initiat un apel de urgenta, telefoanele mobile inteligente echipate cu functionalitatea AML/ELS trimit un mesaj de tip SMS catre Centrele de preluare a apelurilor de urgenta 112 ce contine informatii privind localizarea utilizatorului de telefonie mobila, informatii bazate pe date de la sistemele globale de navigatie prin satelit (GNSS), WiFi si Cell ID avand o acuratete de 5 – 50 m. De asemenea, verifica nivelul bateriei telefonului, aceasta trebuie sa fie de min. 5% inainte de a activa capabilitatile GNSS si WiFi ale terminalului mobil. Solutia nu implica o conexiune de date si nici instalarea vreunei aplicatii pe telefon ori alta interventie din partea utilizatorului telefonului mobil.
  • - transmiterea SMS-urilor cu informatia de localizare se va face automat, fara interventia apelantului, catre numarul 114, reglementare introdusa tot prin aceasta Ordonanta de Urgenta.
  • - furnizorii de telefonie mobila au obligatia de a suporta atat costurile determinate de transmiterea la numarul 114 a mesajelor tehnice standardizate scurte ce contin informatia de localizare obtinuta pe baza echipamentului terminal, cat si costurile aferente traficului generat pe o conexiune de date de transmiterea informatiei de localizare obtinuta pe baza echipamentului terminal.
  • - in definitia "informatiei de localizare obtinuta pe baza echipamentului terminal", Ordonanta include si datele de localizare generate de o aplicatie furnizata de administratorul 112, adica de STS, ce contin latitudinea si longitudinea care caracterizeaza pozitia geografica in care se afla telefonul.
  • - Aceasta inseamna ca operatorii mobili vor fi obligati sa suporte si costurile generate traficul de date al celor care folosesc Aplicatia 112 dezvoltata intern de STS. (aceasta propunere a venit in cadrul dezbaterii publice asupra acestui proiect de OUG din partea lui Andrei Nicoara, responsabil cu protectia datelor personale si fost consilier in Guvern si in Ministerul Comunicatiilor.)

2. Cartelele preplatite nu vor mai putea fi cumparate de la 1 ianuarie 2020 decat pe baza furnizarii datelor personale, respectiv:

  • - in cazul persoanei fizice cu cetatenie romana: - datele cu caracter personal prevazute in actul de identitate, constand in nume, prenume, cod numeric personal, precum si, daca sunt mentionate in actul de identitate, adresa de domiciliu si adresa de resedinta
  • - in cazul persoanelor fizice fara cetatenie romana: nume, prenume, seria si numarul actului de identificare, ţara emitenta, adresa de resedinta, in cazul rezidentilor, precum si, daca sunt mentionate in actul de identificare, codul numeric personal sau echivalentul acestuia si data nasterii;
  • - in cazul persoanelor juridice: denumirea, sediul si codul unic de identificare/codul de identificare fiscala, precum si datele cu caracter personal, prevazute mai sus, ale reprezentantului legal al persoanei juridice.

Citeste mai multe pe Hotnews.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri