Companiile din industria auto, aerospatiala sau Universitati si institutii de cercetare sunt direct interesate de aceasta tehnologie; le poate ajuta sa isi creasca performanta cu triple digits, eliminand erori de productie, reducand drastic cheltuielile si, in final, oferind mai multa siguranta clientilor finali. Vorbim de o super-imprimanta 3D lansata recent in Romania de HP si vanduta prin CAD Works.

Am discutat cu Claudiu Birlogeanu, managing director al CAD Works, partener oficial HP pentru distributia HP Jet Fusion 5200, despre piata de imprimante 3D, ce companii si institutii sunt interesate de astfel de tehnologii, preturi si strategii de marketing, dar si cum a evoluat piata din Romania.

In Romania, printre cele mai interesate entitati se numara cele din industria auto, aerospatiala, dar si Universitati de stat.

“Ganditi-va ca industria auto poate face piese rapid si eficient cu o imprimanta 3D industriala, eliminand aproape complet erorile de masurare, umane, inerente unor matrite. IAR Ghimbav, pe zona de elicoptere, foloseste imprimante 3D pentru reechiparea si modernizarea elicopterelor Puma – deci exista piata pentru Ministerul Apararii”, spune Claudiu.



Imprimantele 3D sunt folosite in mod curent in zona de sport – materiale de protectie pentru fotbal american sau rugby, pentru componente robotice, zona medicala (proteze, piese pentru aparate dentare), dar si zona auto-moto (racire a bateriilor), pana la incaltari personalizate si lame de barbierit.

Ce face, practic, o imprimanta 3D industriala?

Claudiu Birlogeanu admite faptul ca in Romania, inca, trebuie sa explice multe lucruri potentialilor clienti, desi piata locala creste constant de la an la an.

“La inceput, imprimantele 3D erau folosite pentru prototipare. Prototipul era apoi folosit pentru matritare si incepea productia – mai anevoios, mai putin precis, mai lent si mai scump. Acum s-a ajuns la nivelul finit – in loc de a face matritare, totul se face direct din modelul 3D in soft-ul de proiectare si trimis in imprimanta. Este ca o noua revolutie tehnologica, practic!”, spune, zambind, Claudiu. Vorbim, practic, de o fabricare digitala.

Guvernul din Coreea de Sud a dat bani pentru ca fiecare scoala sa aiba cate o imprimanta 3D.

De exemplu, daca ai de produs doar cateva mii de piese pana la 40-50.000 nu renteaza, economic vorbind, sa faci matrita – este mult mai convenabil economic sa le produci la o imprimanta 3D de productie. Folosirea unei imprimante 3D de productie duce la reduceri de pret de pana la 95%, reducand si greutatea produselor finale pana la 93% si, mai mult, emisiile de noxe se diminueaza cu pana la 95 de ori.

In industria auto, imprimantele 3D industriale sunt folosite, printre altele, pe partea de aerisire de la aerele conditionate. Acolo unele piese sunt realizate din plastic injectat. “Inainte se montau 7 piese; acum, prin imprimantele 3D, se face o singura piesa, unitara, eliminandu-se astfel erorile de imbinare”, explica specialistul. Costul initial pentru aceste piese era de circa 450 de dolari; prin imprimanta 3D, pretul se reduce la 18$/piesa, greutatea reducandu-se de 100 de ori.

Marketing si o piata mica, dar in crestere

Intreaga piata de manufacturing se ridica la peste 12 mii de miliarde de dolari. Un “punct” din aceasta piata este reprezentat de 3D Printing. “In urma cu cativa ani HP a decis sa intre pe aceasta piata. Produsulele noastre trebuie sa fie mai bune, mai rapid produse si mai eficiente”, explica Mugur Pantaia, manager HP Inc. Romania.

In ultimii 2 ani, HP a reusit sa devina primul jucator in domeniul termoplasticelor pentru solutii din gama de echipamente de peste 100.000 de dolari. In al doilea rand, in 2018 HP a detinut cea mai utilizata imprimanta 3D industriala, la o mare diferenta de locul doi. In al treilea rand, pe vanzarile inregistrate in 3-4 ani de zile, peste 50% din clientii HP folosesc imprimantele HP industriale pentru productie de masa. Sub 15% folosesc doar pentru prototipare.

Piata de imprimante 3D din Romania se va ridica anul acesta la circa 5 milioane de euro.

In al patrulea rand, la finalul lui 2018 au fost lansate si tehnologiile de imprimare 3D color si metal, spune managerul HP pe Romania.

Partenerul oficial al HP in Romania pe zona de imprimare 3D este CAD Works.

“Avem o echipa de vanzari bine stabilita, 6 locatii in Romania si ne ducem activ catre jucatorii interesati din industrie – auto, bunuri de larg consum, educatie si partea de industrie in general.

Din pacate, pe piata locala nivelul de cunostinte nu este acelasi ca in alte state. Pe primul loc in lume ca adoptie a imprimantelor 3D se afla, poate surprinzator, Coreea de Sud, urmata de Germania, Italia si Marea Britanie. SUA se afla abia pe locul 7.

“Guvernul din Coreea a dat bani pentru ca fiecare scoala sa aiba cate o imprimanta 3D. Prin soft-urile usor de folosit, inclusiv de elevi, se pot modela obiecte 3D care ajuta in procesul de invatare – gamification a educatiei”, zambeste Claudiu, de la CAD Works.

Din pacate, in Romania, nu s-a ajuns la nivelul aceasta. “Am incercat sa vorbim cu institutii publice, da, insa inca nu am ajuns la nivel de ministere. Exista insa imprimante la preturi mici, de circa 2.500 de euro, care sunt indeajuns de fiabile pentru a fi operate de persoane fara a fi nevoie de instruire aparte”, explica specialistul.

Prin ce difera generatiile de imprimante?

HP a inceput in 2015 productia de imprimante 3D, iar acum, in 2019, a lansat o alta imprimanta care imbunatateste performantele anterioarelor. “Cea noua este mult mai productiva, avand o repetabilitate mai buna. Precizia este chiar si mai ridicata, procesul este uniform si HP are si mai multe accesorii pentru ea”.

Astfel, in functie de accesorii, imprimanta poate costa de la 350.000 la 450.000 de euro. La acest pret si cerere, oficialul CAD spune ca se asteapta la 4 vanzari pe an, si tot atat din imprimanta color care ajunge la un pret de circa 37.000 de euro (vorbim de HP Jet Fusion 580).

“Interesul creste de la an la an, oamenii sunt din ce in ce mai informati. In anii trecuti, de exemplu, primeam cereri de informatii, de pret, oamenii credeau ca o astfel de imprimanta osta doar 10-15.000 de euro, in timp ce, in realitate, cea mai ieftina este la 170.000 de euro”, spune Claudiu.

Imprimanta poate veni cu mai multe “build units” (locul in care se petrece “magia” 3D – n.r.), existand multiple optionale. Unul dintre ele este, de exemplu, optionalul de racire. “Ai optiunea sa lasi produsul sa se raceasca natural, insa daca ai modulul de racire, produsele finite sunt mutate automat in acel optional si imprimanta poate lucra 24 din 24, doar cu opririle de curatare a excesului de materiale plastice.

Garantia unui astfel de produs este de 12 luni, apoi putand fi prelungit de client contra cost. Produsele sunt servisate “next business day”. CAD are personal calificat si, daca un produs prezinta defecte, HP trimite rapid piesele de schimb si in termen de maxim o zi lucratoare produsul este reparat. Exista, de asemenea, si piese de intretinere preventiva.

Oficialul CAD Works estimeaza ca intreaga piata de imprimante 3D din Romania se va ridica anul acesta la circa 5 milioane de euro. Mediul privat acopera circa 70% din piata. “Anii trecuti au cumpara si institutele de cercetare din Romania, dar si Universitatile, inclusiv de stat”, spune Claudiu Birlogeanu.

Citeste si:

    In putinii ani de pe piata, HP a reusit sa ajunga in top 2 jucatori pe plan global pe zona de imprimante 3D, investind in domenii precum microfluide (multijet fusion, tehnologie care permite folosirea a 1 miliard de picaturi la o dimensiune de 21 de microni, o zecime din grosimea firului de par, in 3D printing).

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alex Goaga
    Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea IT & C »



    Setari Cookie-uri