Traficul în reţelele de comunicaţii ar putea creşte cu până la 50% în această perioadă faţă de situaţiile normale, în contextul implementării tot mai intense a muncii la distanţă şi al mutării cursurilor şcolare şi universitare în mediul online, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Reprezentanţii autorităţii precizează că au transmis, în urmă cu o săptămână, celor mai importanţi operatori de telefonie şi internet o înştiinţare pentru a se pregăti să ia măsurile necesare şi posibile pentru a evita şi a soluţiona posibilele situaţii de congestie sau întrerupere a traficului de voce şi/sau de date.

"Analiza ANCOM a datelor transmise de operatori arată că ne putem aştepta la creşteri de trafic estimate de unii furnizori la peste 50% faţă de situaţiile normale, reprezentând deci o provocare şi pentru furnizarea de comunicaţii electronice", se menţionează în comunicat.

Astfel, pentru a asigura continuitatea furnizării serviciilor în cazul creşterii traficului de date, furnizorii au monitorizat încărcarea şi nivelul de trafic din reţelele proprii, precum şi alţi parametri de calitate ai reţelei.

Potrivit ANCOM, furnizorii au efectuat un management al riscului şi au identificat o serie de ameninţări şi riscuri posibile, care se referă cel puţin la securitatea serviciilor şi a reţelelor, a aprovizionării cu echipamente comerciale necesare serviciilor de comunicaţii electronice şi au iniţiat acţiuni de evitare sau diminuare a acestor riscuri.

"Creşterea traficului vine în contextul implementării tot mai intense a muncii la distanţă, a mutării cursurilor şcolare şi universitare în mediul online şi a unei estimări a creşterii semnificative a componentei de entertainment online. În aceste condiţii, este de aşteptat ca serviciile de comunicaţii electronice cele mai utilizate în aceste cazuri - respectiv serviciile de voce mobilă şi serviciile de acces la internet fix şi mobil - să cunoască o creştere semnificativă a traficului, iar traficul care în mod obişnuit se derula în interiorul unei reţele private (instituţie, agent economic) să se deruleze peste reţeaua publică", se mai precizează în comunicat.

Astfel, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a lua toate măsurile de securitate adecvate pentru a administra riscurile la adresa securităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, astfel încât să asigure un nivel de securitate corespunzător riscului identificat şi să prevină sau să minimizeze impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor şi reţelelor interconectate, conform unei reglementări ANCOM.

"Până în acest moment, ANCOM nu a primit reclamaţii cu privire la deteriorarea calităţii serviciului de internet. Utilizatorii au la îndemână aplicaţia Netograf prin intermediul căreia pot măsura oricând parametrii tehnici şi de calitate ai serviciului de acces la internet. Această platformă este un instrument oficial creat de ANCOM şi utilizarea sa va oferi Autorităţii informaţii în timp real despre cum funcţionează serviciile de internet. Mai mult, utilizarea este gratuită, măsurătorile efectuate neconsumând din resursele incluse in abonamente", se menţionează în comunicat.

Potrivit ANCOM, România beneficiază de reţele foarte bune în condiţiile în care 71% (3,7 milioane) din conexiunile de internet fix permit deja viteze foarte mari, de peste 100Mbps, conform ultimului raport de date statistice realizat de ANCOM. De asemenea, la jumătatea anului trecut, 84% din numărul total al conexiunilor la internet mobil în România erau conexiuni de mare viteză (3G - 29% şi 4G - 55%).

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri