Compania constructoare de avioane Airbus, împreună cu startup-ul Koniku au dezvoltat un „nas inteligent”, care va fi folosit în interiorul aeronavelor și al aeroporturilor pentru detectarea pericolelor biologice și a amenințărilor de natură chimică și explozivă.

Dispozitivul de forma unei meduze folosește procesoare de silicon consolidate cu celule vii. Dispozitivul va transmite un semnal atunci când detectează compușii moleculari pe care a fost programat să îi detecteze, asemenea câinilor special antrenați, scrie G4Media.

„Am dezvoltat o tehnologie care este capabilă să simuleze mirosul; respiră aerul și îți spune practic ce conține.”, a transmis fondatorul Koniku, Ashiorenoya Agabi pentru Financial Times. „Ceea ce facem noi este să luăm celule biologice, fie celule HEK ( celule renale umane embrionare), fie astrocite (celule din creier) și le modificăm genetic pentru a căpăta receptori olfactivi”.

Koniku a dezvăluit că tehnologia poate fi folositoare și în domeniul medicinei, deoarece dispozitivul poate detecta semne de cancer.

„Te trezești de dimineață, sufli în dispozitivul nostru, iar noi analizăm starea ta de sănătate. Aceasta este una dintre viziunile noastre”, a spus Agabi.

Citeste si:
COVID-19 | Airbus va produce viziere imprimate 3D pentru cadrele...
COVID-19 | Airbus va produce...

Și această abilitate este inspirată tot de la cel mai bun prieten al omului. Un grup de cercetători de la Harvard Medical School dovedind faptul că un câine poate detecta cancerul de prostată.

Deși a fost gândit inițial pentru securitate, acest dispozitiv poate deveni extrem de util în contextul pandemiei, atât pentru protecția pasagerilor, cât și pentru a spori încrederea acestora odată cu reluarea zborurilor.

Companiile lucrează din anul 2017 la acest dispozitiv în speranța că vor obține o soluție care va schimba radical domeniul securității aeroportuare, iar spre sfârșitul anului vor începe primele teste în cadrul unor aeroporturi.

Citeste si:
Nou focar în România: 18 persoane infectate în Spitalul Municipal...
Coronavirus 22 aprilie | Nou...
Sursa foto: airbus.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
evoMAG face echipă cu Glovo și promite să îți livreze produsele rapid
Setari Cookie-uri