Prezente în sângele si țesutul cordonului ombilical al unui nou-născut, celulele stem pot ajuta la vindecarea unor boli extrem grave ale sângelui, cum ar fi leucemii sau limfoame, precum și boli neurologice, genetice sau deficiențe ale sistemului imunitar. Este și cazul celor 37 de pacienți români, cu vârste cuprinse între 2 și 60 de ani, tratați în centrele partenere Famicord, cel mai mare grup de bănci de celule stem din Europa, reprezentată în România de către Biogenis – Banca de Celule Stem.

Încurajați de rezultatele obținute, există pacienți care au început și cel de-al doilea set de administrări de celule mezenchimale (după primul set recomandat, de 5 administrări) în centrele de transplant din Lublin, Cracovia și Czestochowa. Acolo, pacienții români beneficiază de tratamente de ultimă generație, profesioniști de top, aparatură de cea mai înaltă tehnologie și condiții sporite de siguranță.

De exemplu, Lucas, un băiețel în vârstă de 3 ani, care suferă de tulburare globală de dezvoltare, a beneficiat deja de 6 administrări de celule stem mezenchimale în Cracovia. În urma acestor tratamente, s-au observat ameliorări clinice remarcabile - dezvoltarea s-a îmbunătățit cu până la 70% pe segmente precum: motor, emoțional, vorbire, deplasare sau comportament.

Un alt caz cu îmbunătățiri semnificative este acela al Dianei in vârsta de 8 ani, care a primit un diagnostic crunt: paralizie cerebrală. După 6 administrări în centrul de tratament din Lublin, rezultatele sunt deja foarte vizibile, în special pe parte cognitivă: fetița a început să înțeleagă tot ce se întâmplă în jurul său să mestece singură, lucruri imposibile înainte de tratamentul cu celule stem mezenchimale.

Pe lângă cei 37 de pacienți care au beneficiat până în prezent de cel puțin o doză de tratament, mai sunt încă 13 români care au primit aprobare în centrele de transplant, dar care nu au încă o programare din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19.

Este vorba de copii, cu vârstă cuprinsă între 1-13 ani, din București, Galați, Iași, Constanța, Sibiu, Arad sau Neamț, care suferă de maladii precum autism, leucodistrofie, epilepsie, sindrom Cornelia de Lange, tulburare de dezvoltare și spina bifida.

Recoltarea acestor celule stem, atât hematopoietice cât si mezenchimale, se face la naștere din sângele si țesutul cordonului ombilical. Procedura este simplă, complet nedureroasă, se efectuează într-un circuit steril și nu prezintă niciun risc pentru mamă și copil.

Recoltarea celulelor stem se face de către medicul ginecolog cu ajutorul kitului de recoltare pe care mama îl poartă la ea. Kitul provine de la banca privată de celule stem cu care părinții au încheiat un contract. Celulele astfel recoltate se păstrează în bănci de celule, la temperaturi de minus 196 de grade Celsius.
Odată ce medicina progresează, un depozit de celule stem devine mai valoros în fiecare an, cu atât mai mult cu cât aceste celule pot fi folosite cu succes și în cazul fraților.

Potențialul celulelor stem de a înlocui celule și țesuturi deteriorate este extraordinar, iar în prezent celulele stem sunt folosite pentru a trata peste 70 de afecțiuni din arii medicale diferite. În cercetările derulate de Grupul FamiCord, din care face parte și compania locală Biogenis, s-a constatat un beneficiu important al transplantului de celule stem în neurologie.

Metaforic vorbind, celulele stem reprezintă „cărămizile” din care se dezvoltă orice tip de țesut viu. Se pot transforma în orice alt tip de celulă a corpului, și astfel sunt capabile să repare să amelioreze “defecțiunile” corpului, de la creier și până la inimă.

Înființată în 2002, Banca Poloneză de Celule Stem (PBKM), este liderul grupului FamiCord, care gestionează băncile de celule stem de la nivel european. Ținând cont de numărul de probe, este cea mai mare banca europeană cu o cota de piață de peste 35%. Pe lângă piață poloneza, grupul FamiCord este prezent în peste 20 de țări europene precum Spania, Germania, Portugalia, Ungaria, România, Elveția, Italia sau Letonia.

Pentru a sublinia importanța și a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța celulelor stem recoltate din cordon ombilical, pe 17 noiembrie va fi celebrată World Cord Blood Day. Cu această ocazie, se vor organiza evenimente gratuite online pe tot mapamondul, care vor oferi părinților, studenților, doctorilor, asistentelor medicale și moașelor oportunitatea de a afla mai multe despre utilizările sângelui din cordonul ombilical în transplanturile de celule steme salvatoare de vieți, în special în timpul pandemiei COVID-19, precum și viitoarele aplicații în medicina regenerativă.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri