Prezente în sângele și țesutul cordonului ombilical al unui nou-născut, celulele stem pot ajuta la vindecarea sau ameliorarea unor boli extrem de grave ale sângelui - cum ar fi leucemii sau limfoame -, precum și boli neurologice, genetice sau deficiențe ale sistemului imunitar. Este și cazul celor 44 de pacienți români, cu vârste cuprinse între 2 și 60 de ani, tratați în centrele partenere Famicord, cel mai mare grup de bănci de celule stem din Europa, reprezentat în România de către Biogenis – Banca de Celule Stem.

În plus, alți 30 de pacienți români cu boli precum tulburare din spectrul autist, parapareză spastică post-traumatică, atrofie cerebrală, epilepsie, paraplegie sau tulburare de dezvoltare au primit acceptul din partea centrelor de transplant partenere din Polonia pentru începerea tratamentului cu celule stem recoltate din sângele sau cordonul ombilical. Dintre aceștia, pentru 15 se așteaptă data programării pentru prima etapă a transplantului. De asemenea, alți 5 pacienți români sunt în evaluare pentru a fi tratați în cadrul celui mai mare grup de bănci de celule stem din Europa, FamiCord.

„Am observat câteva patologii care sunt mai frecvente în rândul românilor care apelează la transplantul de celule stem. Pe primul loc sunt pacienții cu TSA (tulburtare din spectrul autist) – 14 pacienți tratați, 9 pacienți confirmați și 3 pacienți în evaluare. Pe lângă autism, ponderi importante au și paraliza cerebrală și tulburarea în dezvoltare. Este foarte important de remarcat faptul ca acesti pacienti romani reprezinta doar o mica parte din numarul total de 3696 de pacienti tratati prin intermediul grupului FamiCord”, explică Dr. Bogdan Bulumac, Director Comercial Biogenis.

Tot mai mulți părinți aleg să recolteze la naștere

Pe fondul rezultatelor promițătoare și creșterii numărului de persoane din România care au acces la tratament la cele mai înalte standarde în străinătate, tot mai mulți părinți devin conștienți de importanța celulelor stem și aleg să recolteze la naștere.

“Anul acesta estimăm o creștere cu 10% a numărului de contracte, în comparație cu anul precedent”, spun reprezentanții Biogenis. Iar un imbold, dar și un ajutor semnificativ pentru părinți, il reprezintă varietatea de pachete oferite de banca de celule stem, precum și sistemul flexibil de plată.

“Prețul unui contract poate varia între 3.000 de lei și 11.000 de lei, în funcție de nevoile și bugetul fiecărei familii. În plus, contractul se poate plăti în 3, 6, 9 sau chiar 12 rate cu dobânda zero”, mai explică directorul Biogenis care adaugă că prețul mediu al unui pachet achiziționat în 2020 a fost de 4.000 de lei.

Ce sunt celulele stem si de ce este atat de importanta recoltarea acestora

Recoltarea acestor celule stem, atât hematopoietice cât si mezenchimale, se face la naștere din sângele si țesutul cordonului ombilical. Procedura este simplă, complet nedureroasă, se efectuează într-un circuit steril și nu prezintă niciun risc pentru mamă și copil.

Recoltarea celulelor stem se face de către medicul ginecolog cu ajutorul kitului de recoltare pe care mama îl poartă la ea. Kitul provine de la banca privată de celule stem cu care părinții au încheiat un contract. Celulele astfel recoltate se păstrează în bănci de celule, la temperaturi de minus 196 de grade Celsius.
Odată ce medicina progresează, un depozit de celule stem devine mai valoros în fiecare an, cu atât mai mult cu cât aceste celule pot fi folosite cu succes și în cazul fraților sau al altor membrii ai familiei.

Potențialul celulelor stem de a înlocui celule și țesuturi deteriorate este extraordinar, iar în prezent celulele stem sunt folosite pentru a trata peste 70 de afecțiuni din arii medicale diferite. În cercetările derulate de Grupul FamiCord, din care face parte și compania locală Biogenis, s-a constatat un beneficiu important al transplantului de celule stem în neurologie.

Metaforic vorbind, celulele stem reprezintă „cărămizile” din care se dezvoltă orice tip de țesut viu. Se pot transforma în orice alt tip de celulă a corpului, și astfel sunt capabile să repare si să amelioreze “defecțiunile” corpului, de la creier și până la inimă.

Înființată în 2002, Banca Poloneză de Celule Stem (PBKM), este liderul grupului FamiCord, care gestionează băncile de celule stem de la nivel european. Ținând cont de numărul de probe, este cea mai mare banca europeană cu o cota de piață de peste 40%. Pe lângă piață poloneza, grupul FamiCord este prezent în peste 20 de țări europene precum Spania, Germania, Anglia, Portugalia, Ungaria, România, Elveția, Italia sau Letonia.

Sursa foto: Biogenis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri