Apple va plăti daune de 113 milioane de dolari pentru încetinirea iPhone-urilor vechi

Apple este nevoită să plătească daune în valoare de 113 milioane de dolari în ceea ce privește acuzațiile referitoare la încetinirea sistemelor de funcționare ale iPhone-urilor mai vechi, potrivit BBC.

Un număr de 33 de state americane acuză compania că a procedat în acest fel pentru a influența cumpărarea unor noi dispozitive iPhone. Milioane de oameni au fost afectați în 2016, când modelele iPhone 6, 7 și SE au încetat să mai funcționeze la capacitate maximă, un scandal care a căpătat numele de batterygate.

Apple a refuzat să comenteze la momentul respectiv, însă anunțase cu ceva timp înainte de incident că telefoanele vor fi încetinite pentru a salva durabilitatea bateriei.

Însă, într-un proces de acțiune colectivă, în martie, Apple a fost nevoită să achite daune de aproximativ 500 de milioane de dolari proprietarilor de iPhone, afectați de această situație.

În 2016, Apple a actualizat software-ul pe modelele de iPhone 6, 7 și SE, care a limitat vitezele cipului pe telefoanele învechite.

Citeste si:
Apple a primit o amendă de 10 milioane de euro din partea Italiei
Apple a primit o amendă de 10...

Încetiniri fără explicație

Apple a recunoscut că actualizarea a redus energia telefoanelor mai vechi, după ce cercetătorii au constatat încetiniri neobișnuite în 2017. Statele americane au acuzat Apple de înșelătorie, pentru că nu a înlocuit bateriile și nici nu făcut publică problema. Potrivit statului Arizona, milioane de utilizatori au fost afectați de închiderile neașteptate.

Însă, Apple neagă că aceste lucruri s-au întâmplat pentru a obține beneficii financiare.

Dar Procurorul General al statului Arizona, Mark Brnovich, a notat într-un document legal, pe care l-a făcut public că ”singurul mod prin care proprietarii unor modele de iPhone învechite au reușit să rezolve problema a fost cumpărarea unui nou telefon. Desigur, Apple a înțeles importanța acestei decizii asupra vânzărilor”.

Cu toate acestea, Apple nu recunoaște încălcarea vreunei legi. În plus, aceasta a declarat că, în următorii trei ani, va furniza informații veridice și transparente asupra soft-ului telefoanelor fabricate pe site-ul său. În prezent, Apple se mai află într-o dispută legală cu Epic Games, printre acuzații fiind și faptul că Apple încasează pe nedrept bani prin intermediul aplicației App Store.

Citeste si:
Cum poți face 1 MILION de km cu o mașină electrică fără să schimbi...
Cum poți face peste 1 MILION...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri