În momentul în care călătoriți în destinațiile aflate în apropierea granițelor României și aveți serviciul de roaming activat, ajungeți să folosiți involuntar acest serviciu, cu toate că nu ați părăsit țara, situație care vă generează costuri ridicate la abonament.

Roaming-ul involuntar poate apărea doar dacă, în momentul în care te afli în zonele de graniță ale țării, ai activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. Acest lucru face ca dispozitivul să se conecteze automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care te afli, chiar dacă vorbim despre rețeaua unui operator dintr-o țară vecină, explică Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Astfel, deși ești în România, vei fi facturat pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming.

Costuri mai mari la factură: în ce zone îți poate intra rețeaua din țara vecină și cum eviți acest lucru

costuri suplimentare abonament costuri facturasursa foto: Fizkes / Shutterstock.com

Localitățile cu risc de roaming involuntar sunt incluse în aisemnal.ro, unde găsiți pe lângă informațiile despre nivelul semnalului și zonele de graniță în care riscați să vă conectați involuntar la stațiile de vază aflate pe teritoriul statului vecin și să aveți astfel tarife de roaming.

Dacă doriți să călătoriți într-o zonă de graniță, trebuie să acordați atenție mesajelor care vin din partea operatorului, aceștia au obligația să vă informeze prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la rețeaua unui operator străin, precizând tarifele, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv.

Pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine ca utilizatorii să își ia măsuri de precauție:
- să selecteze manual rețeaua (utilizatorii pot dezactiva opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei);
- să solicite operatorului activarea serviciului de roaming numai la cerere, când aceștia călătoresc în străinătate;
- să verifice la ce rețea este conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

ANCOM: Utilizarea involuntară a telefonului/tabletei în roaming nu îi scutește pe utilizatori de plata acestui serviciu.

Sursa foto: De la Krakenimages.com / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri