Lumina albastră joacă un rol important în stabilirea ritmurilor circadiene ale corpului nostru. Iată când să o lăsați mai ușor și când să o evitați, pentru un somn mai visător și zile mai energice.

Lumina albastră este emisă de smartphone-urile, ecranele computerului, televizoarele, luminile fluorescente din birou și soarele nostru. Lumina albastră este în jurul nostru toată ziua. Experții în somn vor să știți că da, expunerea la lumina albastră în timpul zilei vă afectează somnul.

Lumina albastră face parte din spectrul de lumină pe care ochiul uman îl poate vedea și are cea mai scurtă lungime de undă și cea mai mare energie. Culorile de la celălalt capăt al spectrului de lumină - roșu și portocaliu, de exemplu - au lungimi de undă mai mari și mai puțină energie.

Cea mai mare sursă de expunere la lumină albastră de pe pământ este soarele, dar ecranele electronice, cum ar fi televizoarele, smartphone-urile, tabletele, computerele și cititoarele electronice, toate emit și lumină albastră artificială. Luminile cu LED (diode emițătoare de lumină) și becurile fluorescente produc, de asemenea, lumină albastră.

Oamenii vorbesc despre lumina albastră și somn, deoarece acesta afectează atât vigilența noastră în timpul zilei, cât și somnolența noaptea, explică Colleen Carney, dr., Profesor asociat și director al Laboratorului de somn și depresie de la Universitatea Ryerson din Toronto.

Și, deși lumina albastră are o reputație negativă (probabil ați văzut un titlu sau două care vă spun să vă lăsați telefonul mobil noaptea), nu toată lumina albastră este proastă, spune dr. Carney. „Este mult mai nuanțat decât atât”.

Expunerea la lumină albastră de la soare pe tot parcursul zilei, de exemplu, ne ajută să ne setăm ceasurile corpului și să ne menținem ritmul circadian în fiecare zi, explică ea. „Oferă cea mai mare confirmare din mediul nostru cu privire la ce oră este.”

Problema apare atunci când expunem la prea multă lumină albastră artificială mai târziu în timpul zilei și noaptea. Creierul nu face distincție între lumina albastră de la soare și lumina albastră de la telefoanele noastre mobile sau cel mai nou model de Lenovo Legion, astfel încât orice lumină albastră poate semnala creierului că este timpul să fim treji.

Deci, cum vă puteți asigura că primiți cantitatea potrivită de expunere la lumina albastră în timpul zilei pentru a vă menține atent și noaptea pentru a promova un somn sănătos? Iată tot ce trebuie să știți.

Impactul luminii albastre asupra somnului

Cercetările din ultimul deceniu sugerează că o expunere mai mare la lumina albastră artificială mai aproape de ora de culcare tinde să înrăutățească, într-adevăr, somnul.

De exemplu, cercetările din trecut au descoperit că persoanele care citeau cărți electronice înainte de culcare au întrerupt tiparele de somn și erau mai obosite a doua zi în comparație cu persoanele care citeau din cărțile tradiționale. Această cercetare a constatat, de asemenea, că persoanele care se uitau la cititoarele electronice înainte de culcare aveau chiar și un somn REM mai scurt (mișcare rapidă a ochilor), o stare mai profundă de somn atunci când au loc părți cheie ale proceselor de consolidare a memoriei creierului.

Mai multe studii sugerează că lumina albastră, mai mult decât alte culori de lumină, perturbă producția de melatonină (un hormon produs în mod natural de creier care semnalează că este timpul să dormim) în creier, potrivit unei recenzii publicată în 2019.

Nivelurile de melatonină încep să crească în mod natural în corpul nostru cu aproximativ două ore înainte de a adormi și rămân ridicate în timp ce dormim. Dar expunerea la lumină - în special lumina albastră - în acest timp întrerupe producția naturală de melatonină, făcând mai greu să adormiți și să rămâneți adormit.

Dar, deși expunerea la lumină albastră prea aproape de culcare nu este ideală, de asemenea, nu este nevoie să vă panicați că o noapte întreagă de somn va fi distrusă dacă veți returna un mesaj seara.

Există câteva avertismente despre cercetările efectuate până în prezent cu privire la lumina albastră și somn. Studiile pe această temă sunt relativ mici și durează perioade scurte de timp. Așadar, este dificil de spus cu certitudine dacă aceste concluzii se aplică pentru toată lumea tot timpul. Și vârsta participanților poate influența rezultatele. Oamenii mai tineri tind să fie mai sensibili la schimbări de lumină.
Ce puteți face pentru a vă optimiza expunerea la lumina albastră, pentru un somn mai bun

Iată cum și când să vă expuneți la lumina albastră pe tot parcursul zilei și nopții, pentru a vă simți mai alert:

  • Profitați de expunerea la lumină din timpul zilei. Începeți ziua cu lumina soarelui - sau cu lumină puternică - pentru a seta tonul zilei și pentru a promova starea de veghe și vigilență. Nu vă faceți griji dacă rămâneți blocat în interior pe tot parcursul zilei; lucrul la computerul dvs. lângă fereastră într-o zi însorită este suficient pentru a profita de beneficiile luminii albastre în timpul zilei.
  • Limitați expunerea la ecrane cu o oră înainte de culcare. Specialiștii recomandă stabilirea unei „stingeri” tehnologice, astfel încât toate dispozitivele electronice să fie ascunse seara cu aproximativ o oră înainte ca luminile să se stingă. Apelați la alte activități care vă pot ajuta, cum ar fi citirea unei cărți, lucrul la un puzzle sau întinderea înainte de culcare.
  • Modificați setările de pe dispozitivele dvs. Dacă lăsarea deoparte a smartphone-ului nu este fezabilă, verificați setările de pe dispozitivele electronice și treceți-le în „modul de noapte”, „modul întunecat” sau o opțiune care reduce luminozitatea ecranelor. Această mică modificare poate ajuta la reducerea expunerii la lumina albastră.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri