Dacă doriți să vă schimbați computerul și nu știți ce procesor să alegeți, puteți lua în considerare mai multe aspecte. Procesoarele mai ieftine sunt de obicei bune pentru uz de birou, chiar și pentru un PC de gaming însoțit de o placă grafică mai bună. Dacă ești un utilizator mai avansat, vei avea nevoie de un procesor mai puternic și mai scump, mai ales dacă faci design grafic, îți place să joci la cea mai înaltă calitate posibilă jocuri foarte solicitante, sau vrei să joci la o rată de reîmprospătare ridicată de 144 Hz, de exemplu.

Înainte de a începe să citiți, este bine să fie clar că puterea procesoarelor nu depinde doar de aspecte precum frecvența de bază și cea turbo pe care o au. Arhitectura internă cu care sunt create este cea care influențează cel mai mult, peste frecvențe, cu parametri precum cantitatea de memorie cache pe care o includ sau numărul de instrucțiuni pe care le pot executa simultan ca aspecte importante. De aceea, este convenabil să consultați graficele de performanță și analiza procesoarelor pentru a vă face o idee bună despre puterea acestora.

Procesoarele sunt introduse în plăci de bază, și de aceea va trebui să verificați care placă de bază este cea folosită de procesorul pe care l-ați ales din listă. Dacă doriți să vă reînnoiți computerul cu un procesor mai bun, va trebui să vă uitați la ce socket folosește placa de bază și să alegeți un procesor care funcționează pentru el.

Procesoare sub 150 de euro

În acest sector se află procesoarele Ryzen 3 și Core i3, precum și unele Ryzen 5 și din când în când un Core i5. Este o secțiune destul de variată și disparată printre procesoare, variind de la patru nuclee fără multithreading la aproximativ 50 de euro până la șase nuclee cu multithreading între 120 și 150 de euro.

Core i3-10100 este un model quad-core destul de puternic cu multi-threading pentru jocuri, deși prețul său trebuie verificat destul de bine față de alternativele AMD. Core i3-10100F este o versiune fără unitate grafică integrată.

AMD Ryzen 3 3100 este un multi-threaded puternic procesor quad-core, care rulează la o frecvență de bază de 3,6 GHz și un turbo maximă de 3,9 GHz. Se poate servi destul de bine ca bază pentru o echipa pentru un card moderat puternic grafice , cum ar ca un GTX 1660 Super.

Pentium G6400 de aur este un procesor multi-threaded dual-core , care pot fi utile pentru crearea de echipamente de birou entry-level, și chiar și pentru jocuri cu plăci grafice slabe, cum ar fi GTX 1650.

Procesoare între 150 și 250 de euro

Următoarele opțiuni nu vor limita, în general, puterea plăcilor grafice care sunt vândute sub 400 de euro, iar în acest fel se vor pierde doar câteva FPS jucând 1080p cu o țintă în joc de 60 FPS. Ele nu sunt cele mai potrivite pentru aranjamentele de plăci grafice duale SLI sau CrossFire moderat puternice.

Core i5-11400 , și versiunea fără grafică integrată Core i5-11400F, este un excelent procesor mid-range. Vă permite să profitați foarte bine de cele mai puternice plăci grafice, în ciuda prețului lor. Trebuie să fie însoțit de o placă de bază B560, și să aibă acces la PCIe 4.0 pentru placa grafică și cel puțin un SSD, și memorie de până la cel puțin 3200 MHz prin XMP.

Sosirea lui Ryzen 3000 este în frunte cu Ryzen 5 3600, care este un procesor fizic cu șase nuclee multi-threaded, iar puterea sa este similară cu Core i5-10400, atât single-core, cât și multi-core. Asta înseamnă că are o putere bună de joc și va profita destul de bine de cele mai bune plăci grafice, iar asta include RTX 3060 Ti, în majoritatea jocurilor, în special la 4K, deși la frecvență înaltă (peste 100 f/s) poate limita un pic în unele jocuri specifice.

Procesoare de peste 250 de euro

Cele mai bune procesoare de consum se află în această gamă de preț și asta înseamnă că însoțesc foarte bine cele mai bune plăci grafice de pe piață. Unele procesoare sub acest preț pot limita oarecum plăcile grafice, deși va depinde foarte mult de modelul specific și de joc.

Core-urile din a 12-a generație, numite și Alder Lake, prezintă o nouă arhitectură hibridă care combină nuclee de înaltă performanță (P) și de înaltă eficiență (E). Pot avea sau nu o unitate grafică UHD Graphics 770 cu arhitectură Xe, care se îmbunătățește ușor față de generația anterioară, funcțională pentru jocurile de esport, dar puțin utilă pentru jocurile dincolo de rezoluția HD în jocurile mai solicitante.

Ryzen 7 5800X este un procesor excelent, care va beneficia de cele mai multe carduri grafice puternice de pe piață. Ca întotdeauna, trebuie să verificați prețurile față de Core a 11-a generație, deoarece nu există diferențe de conectivitate între cele două platforme.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri