Transformarea digitală din ultimii ani și-a pus amprenta din ce în ce mai mult asupra economiilor la nivel global, aducând schimbări importante în ceea ce privește viața de zi cu zi a cetățenilor. Acest fenomen nu a trecut neobservat nici în România, țară recunoscută pentru o infrastructură bine dezvoltată în ceea ce privește accesul la Internet, cu viteze mari de navigare și o conexiune stabilă. Cu toate acestea, lucrurile nu arată prea bine în ceea ce privește exploatarea beneficiilor aduse de accesul facil la tehnologie, motiv pentru care incluziunea digitală trebuie să devină o prioritate.

Pe zi ce trece, tehnologiile avansează spectaculos, într-un ritm mult mai rapid decât îl are populația în ceea ce privește dezvoltarea abilităților digitale. În ciuda accesului la aceste tehnologii, integrarea lor în procesul de educație, dezvoltare profesională, servicii publice sau în activitățile întreprinderilor avansează greoi în România.

Ultimul raport privind Indicele economiei și societății digitale, publicat pe 12 noiembrie 2021 de către Comisia Europeană, ce urmărește progresele înregistrate în statele membre ale UE în ceea ce privește competitivitatea digitală, situează țara noastră pe ultimul loc.

Un studiu publicat de eurostat arată că românii se află pe penultimul loc din Uniunea Europeană atunci când vine vorba de utilizarea zilnică a Internetului.

Retail jobs

De asemenea, tot din datele oferite de către Eurostat, observăm că în ceea ce privește românii cu abilități digitale superioare, doar 10% din populația țării se încadra în 2019 în această categorie și 43% în ceea ce privește competențele digitale reduse. Datele ne situează pe ultimele locuri în rândul statelor membre UE, cot la cot cu Bulgaria.

Având în vedere datele prezentate mai sus, nevoia incluziuni digitale devine vitală pentru calificarea românilor pentru așa numitele meserii ale viitorului ce pot fi ocupate doar de cei care demonstrează bune abilități digitale.

Pentru început, un sistem de educație adapt erei digitale poate reprezenta piatra de temelie a eforturilor menite să aducă țara noastră în primele poziții ale clasamentelor prezentate mai sus. Acest lucru este cerut și de Uniunea Europeană, prin Planul de acțiune pentru educație digitală 2021-2027, ce poate fi consultat AICI.

Citeste si:
Spania a câștigat un miliard de euro din vânzarea permisiunilor de...
Spania a câștigat un miliard...

Campanie națională de conștientizare a importanței accesului la tehnologia digitală

Unul dintre pașii care impulsionează explorarea beneficiilor aduse de tehnologie și folosirea lor pentru dezvoltarea atât a abilităților profesionale, cât și a societății în ansamblul ei, a fost făcut recent de operatorul telecom Orange, prin lansarea campaniei ”Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor”.

Campania este construită în jurul inițiativelor Orange și ale Fundației Orange care contribuie la dezvoltarea sistemului educațional și a comunităților vulnerabile din România. La acestea se adaugă investițiile constante în extinderea rețelei mobile prin facilitarea accesului la rețeaua Orange 4G în mediul rural și la tehnologia 5G în cel urban.

”Campania Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor vine în completarea eforturilor Orange și ale Fundației Orange de a facilita accesul la mediul digital din România, de la copii până la vârstnici. Încă din 2012, am construit o serie de programe care oferă acces românilor la oportunitățile pe care le aduce tehnologia și care schimbă în bine mii de vieți. Până în prezent, peste 710.000 de beneficiari au avut acces la programele noastre, iar această campanie duce mai departe eforturile de digitalizare pentru un impact pe termen lung. În plus, îmbunătățirea constantă a rețelei oferă clienților noștri cea mai rapidă rețea fixă și mobilă, precum și cea mai mare acoperire mobilă, fapt ce contribuie la obiectivele noastre de creștere gradului de acces la tehnologia digitală” declara Liudmila Climoc, CEO al Orange România la momentul lansării campaniei.

Citeste si:
Trei studenți români au lansat o platformă pentru depistarea...
Trei studenți români au...

Conform ultimelor date, 98,21% din populația țării are acces la beneficiile rețelei mobile 4G, după ce în prima jumătate a anului 2021, operatorul telecom a extins acoperirea pentru 85.000 de persoane din 215 localități din zone rurale. Dincolo de 4G, Orange oferă acces și la tehnologia 5G, clienților din 17 orașe, printre care București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Constanța, Craiova, dar și celor din stațiuni montane și estivale.

Ca urmare a lansării infrastructurii necesare pentru conectivitatea 5G, compania a introdus anul trecut Internet nelimitat 5G în abonamente accesibile precum Smart15, iar anul acesta a venit cu primul abonament 5G cu router inclus ce permite conexiuni Wi-Fi la viteze 5G pentru companii.

Toate aceste investiții i-au adus, pentru al patrulea an consecutiv, recunoașterea Ookla, prin oferirea premiilor Speedtest Awards. Orange a fost recompensată la toate categoriile disponibile cu premii pentru: „Cea mai rapidă rețea fixa”, „Cea mai rapidă rețea mobilă”, „Cea mai mare acoperire mobila” si „Cea mai buna rețea mobilă”. Totodata, performantele retelei sale 5G si ale retelei sale fixe au fost recunoscute pentru prima dată de către Ookla.

Citeste si:
Flanco lansează cea mai extinsă perioadă de retur gratuit
Flanco lansează cea mai...

Un oraș mai sigur cu ajutorul tehnologiei 5G

Un exemplu privind beneficiile pe care le aduce accesul la tehnologie îl reprezintă startup-ul românesc SecurifAI, care s-a dezvoltat datorită acceleratorului Orange Fab. Accesul la ultimele tehnologii și la o infrastructură 5G bine dezvoltată i-au permis să își pună în valoare soluțiile menite să transforme societatea într-una gândită pentru a susține incluziunea digitală.

SecurifAI își implementează soluțiile cu ajutorul programului 5G Lab, fondat de către Orange, program lansat cu menirea de a fi un mediu deschis pentru diverși actori economici și dezvoltatori, pentru a susține educația în domeniul 5G și a sprijinii inovatorii care vor schimba modul în care trăim.

Concret, Orange 5G lab și SecurifAI au integrat și testat cu succes pe infrastructura 5G soluția Safe City, pentru proiecte de siguranță publică, ai căror beneficiari sunt administrațiile publice din România.

Citeste si:
Carrefour vinde smartphone-uri Apple și Samsung second-hand de la...
Carrefour vinde...

Cu ajutorul infrastructurii Orange și a tehnologiei dezvoltate în cadrul programelor desfășurate de către operatorul telecom, SecurifAI vine în sprijinul autorităților publice cu instrumente menite să le aducă în era digitală.

Tehnologii precum Inteligența Artificială, alimentată de o infrastructură bine dezvoltată, permite autorităților să aibă acces la un volum de date mai bine structurat într-un mod rapid.

Exemplele prin care asemenea tehnologii pot îmbunătăți viata societății per ansamblu sunt numeroase, fie că vorbim de un accident în care persoana vinovată fuge de la locul indicentului, furturi sau situații în care copiii sunt lasăți nesupravegheați și ajung să se piardă de părinți.

Ultimele tehnologii, dezvoltate de SecurifAI cu sprijinul Orange, oferă acces rapid la datele vitale pentru rezolvarea rapidă a situațiilor menționate mai sus.

Citeste si:
TRANZACȚIE: Sodexo vinde 7card către Gympass la aproape trei ani de...
TRANZACȚIE: Sodexo vinde...

”Soluțiile dezvoltate de SecurifAI în domeniul SmartCity susțin toate cele 3 deziderate ale unei administrații publice moderne - eficiență, eficacitate, economicitate - elemente care sunt urmărite și de organizațiile private în activitatea lor. Astfel, în ceea ce privește eficiența, trebuie să evidențiem faptul ca sistemele noastre de analiză pe bază de inteligență artificială asigură o acuratețe mai mare decat o poate face un om. Spre exemplu, sistemul de identificare a numerelor de înmatriculare a vehiculelor poate determina numărul cu o acuratețe de până la 96% în doar o fracțiune de secundă, inclusiv verificarea mai multor numere în paralel”, precizează reprezentanții SecurifAI într-un interviu acordat wall-street.ro, a căror soluție poate face verificări și adnotări non-stop.

Implementarea soluțiilor SecurifAI vine și cu costuri mai mici pentru administrațiile locale și aduce în discuție din nou importanța incluziunii digitale. Avansul spectaculos al tehnologiei, așa cum îl putem vedea în soluțiile SecurifAI, vine la pachet cu nevoia de dezvoltare a abilităților digitale.

”Utilizarea soluțiilor noastre de inteligență poate avea un cost de câteva sute de ori mai mic decât un cost care poate include un personal desemnat să realizeze astfel de analize video.

Cele mai des solicitate sisteme de orașele în care le-am implementat sunt: verificarea numerelor de înmatriculare, analiza traseelor vehiculelor aparținând administrației locale, identificarea bagajelor abandonate, identificarea unor situații legate de nerespectarea reglementărilor (ex: depozitare gunoi în zone nepermise, conflicte între persoane)”, adaugă reprezentanții companiei.

Viziunea SecurifAI este o lume mai sigură, una în care cetățenii și companiile să se poată bucura de viața în propriile orașe fără să se teamă de potențiale atacuri sau evenimente care-i pot pune în pericol. Reprezentanții companiei susțin că scopul lor este să facă accesibilă următoarea generație de software inteligent de supraveghere video clienților lor.

”Un oraș care să se încadreze în această viziune este un oraș în care deciziile oamenilor se bazează și pe analize informatice în timp real, rezultat în urma procesării a numeroase date disponibile din toate zonele posibile: străzi, vehicule, clădiri. Noi ca oameni ne dorim să fim permanent în siguranță, cu respectarea în același timp a intimității. Din aceste rațiuni am dezvoltat inclusiv algoritmi care anonimizează fețele persoanelor în clipurile video, asigurând astfel suport pentru respectarea prevederilor GDPR”, precizează reprezentanții companiei.

De asemenea, startup-ul românesc dezvoltă și actualizează permanent algoritmi cu care se pot citi emoțiile oamenilor.

”Acestea sunt utile în situații sau medii periculoase. Spre exemplu, se poate ajunge la performanța de a preveni un jaf armat prin analiza reacțiilor posibililor atacatori și/sau a persoanelor care se află în apropierea acestora”, explică reprezentanții SecurifAI.

Astfel de soluții creionează locurile de muncă ale viitorului, dar și viața de zi cu zi a fiecărui cetățean, cetățean care poate fi pus în dificultate atunci când vine vorba de a exploata cât mai bine beneficiile transformării digitale. Ținând cont de situația actuală în ceea ce privește nivelul abilităților digitale în rândul românilor, exprimat prin studiile prezentate în cadrul articolului, și avansul tehnologiei, exemplificat prin complexitatea soluțiilor dezvoltate de SecurifAI, arată importanța incluziunii digitale și necesitatea accelerării eforturilor în această direcție.

*Acest articol a fost realizat cu sprijinul Orange România Sursa foto: Lidiia / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri