Un proiect european care sprijină contribuţiei energiei nucleare la un mix energetic curat şi stabil este ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator), prin care se va realiza la Mioveni un reactor de Generaţie IV răcit cu plumb.

Acesta va contribui la minimizarea cantităţilor de deşeuri radioactive produse, utilizarea mult mai eficientă a resurselor de uraniu și obţinerea unei eficienţe economice crescute.

„Este necesar să facem toate demersurile pentru a sprijini eficientizarea tehnologică, doar așa putem crea un avantaj competitiv pentru România. Un reactor de Generaţie IV este benefic pentru întreagă industrie nucleară și va fi răsplăti anii de muncă și cunoștințele cercetătorilor români. ALFRED este, fără niciun fel de exagerare, un proiect care ne va ajuta să devenim un actor important pe plan internațional”, a transmis Marcel Boloș, ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

În cursul săptămânii trecute, ministrul Marcel Ioan Boloș a discutat cu Cătălin Ducu, director general la Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) despre situația în care se află ALFRED, cu accent pe identificarea pârghiilor care să sprijine bunul demers al proiectului.

Sursa Foto: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării/ Facebook

În 2030 e prevăzută realizarea acestui demonstrator, pentru care este nevoie de o infrastructură suport care cuprinde instalaţii unice în lume.

Infrastructura ALFRED va oferi acces tuturor instituţiilor interesate în dezvoltarea sistemelor nucleare inovative de Generaţie IV precum centre de cercetare, universităţi, industrie, utilizatori și autorități de reglementare.

Sursa foto: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri