Comisia Europeană ar putea crea în curând un directorat care să aplice noile reguli îndreptate împotriva ”Big Tech” – cele 5 mari companii care domină industria IT (Google, Amazon, Apple, Meta și Microsoft).

Porivit Euractiv, care citează surse din Comisia Europeană, noua agenție europeană va avea ca atribuție aplicarea ”Actului legislativ privind piețele digitale” (Digital Markets Act), adoptat în iulie de Parlamentul European. Scopul acestuia este de a garanta condiții concurențiale egale pentru toate companiile digitale, indiferent de mărimea lor. Reglementarea va stabili reguli clare pentru marile platforme - o listă cu ce e permis și ce nu - care să le împiedice să impună condiții inechitabile companiilor și consumatorilor.

Astfel de practici includ plasarea serviciilor și produselor proprii ale controlorilor de fluxuri informaționale („gatekeeper”) mai sus decât serviciile și produsele similare oferite de terți pe platforma furnizorului, sau împiedicarea utilizatorilor de a dezinstala aplicații sau software preinstalat.

Amenzi de miliarde

Companiile riscă amenzi uriașe, mergând până la 10% din cifra globală de afaceri. În cazul Google, aceasta a fost, în anul fiscal 2021, de 257 de miliarde de dolari, cam cât PIB-ul României. În aceeași perioadă, Apple a depășit 365 de miliarde iar Amazon a ajuns la aproape 470 de miliarde.

Citește și: Analiză XTB Polonia| BigTech versus o posibilă recesiune: Efectele unei posibile crize economice globale asupra investițiilor în tehnologie

Actul va intra în vigoare în 2023, dar existau temeri privind aplicarea sa, în condițiile în care nu exista o instituție europeană specifică care să lupte cu „Big Tech”. Comisia vrea acum să creeze acest nou directorat, în fruntea căruia ar putea fi numiți doi specialiști cu experiență în lupta cu trusturile: Alberto Bacchiega și Thomas Kramler, care, în prezent, conduce ancheta europeană îndreptată împotriva Apple și Amazon. Ei ar putea avea în jur de 80 de subalterni.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri