Ce este mai ușor, să înveți în școală contabilitate și să dobândești cunoștințe IT la locul de muncă, sau invers? Irina Năsui, o IT-istă Raiffeisen Bank România care nu are în spate Politehnica sau alte studii formale în IT, spune că în mod clar prima variantă reprezintă traseul mai simplu pentru o carieră în IT-ul bancar, chiar dacă recunoaște că ”sindromul impostorului” nu este ceva de care poți scăpa peste noapte.

Irina ocupă în prezent funcția de Arhitect de Soluție in cadrul departamentului Arhitectură și Guvernanță IT Raiffeisen Bank România, iar până acum câteva luni era Chapter Lead al echipei de Analiza Sisteme Business Data Warehouse.

Cariera ei a început însă în domeniul analizei financiare, asta chiar în timp ce urma cursurile Facultății de Administrare a afacerilor din cadrul ASE București.

”Am vrut să fac analiză financiară pentru că îmi plăceau filmele cu Wall Street și îmi plăcea partea de trading și investiții pe bursă. În facultate aveam un profesor care se afla și în board-ul BRD. Așa am ajuns să fac analiză financiară în cadrul băncii, dar sincer mi s-a părut plictisitor. Era un job foarte static: la mine ajungeau dosarele clienților corporate care solicitau un împrumut, iar eu făceam analiza dosarului. Când ești tânăr și te plictisești la job, acest lucru chiar se vede”, își începe povestea Irina.

Recunoaște însă că primul job a avut și părți bune: abilitatea de a interpreta datele financiare ale unei companii fiindu-i folositoare și în anii care au urmat. La următorul job, în cadrul companiei de consultanță Deloitte, auditul și verificarea cifrelor publicate de clienții corporate mergând mână în mână.

Tranziția către IT: ”Traduceam business-ul pentru colegii de la IT”

După o scurtă perioadă la Piraeus Bank, Irina Năsui a făcut primul pas adevărat spre IT la Raiffeisen Bank România, unde continuă să lucreze de mai bine de 6 ani.

”Primul job la Raiffeisen a fost tot de analiză, dar în departamentul de IT. La acel moment, în România, nu prea exista acest departament de business analysts IT. La început, o bună parte din jobul meu presupunea să fac print-screen-uri din aplicație și să explic colegilor de la dezvoltare ce vor colegii din business. Traduceam businessul pentru colegii de la IT; eram un fel de intermediar care înțelegea business-ul, dar care își putea structura gândurile mai bine”, explică Irina Năsui.

În timp, acest rol s-a schimbat, pentru că echipa de dezvoltare care făcea partea de analytics și raportare a ajuns să înțeleagă cum funcționează baza de date și unde se află informațiile necesare.

”Mi s-a dat astfel acces la tot ce înseamnă baze de date și am învățat SQL (n.red. limbaj de programare). Procesul de învățare a venit 20% traininguri în cadrul Raiffeisen, iar restul am învățat la locul de muncă, tot în cadrul băncii. Aveam doar dreptul de ‘view’ în baza de date, adică puteam să accesez datele, să mă uit în ele, să fac experimente, dar nu puteam să stric nimic. Puneam constant întrebări colegilor de la dezvoltare care îmi explicau ce vroiam să știu. Așa am devenit IT-istă, chiar dacă, realist vorbind, nu mă pot compara cu un developer”, menționează Irina.

Ea recunoaște că se lovește de așa-zis-ul ”sindrom al impostorului” de fiecare dată când face o schimbare importantă în carieră, însă acest lucru nu face decât să o ambiționeze să dovedească faptul că poate îndeplini o funcție chiar dacă nu are studii formale în respectivul domeniu.

”De fiecare dată când fac o schimbare simt asta la început. Sunt realistă, înțeleg faptul că nu am trecut printr-o perioadă formală de dezvoltare tehnică, nu am avut un background tehnic, dar am învățat la fața locului și am învățat atât de bine încât am început să pot da soluții și să îi pot învăța și pe alții. Atât timp cât ești dispus să înveți lucruri noi, poți face o schimbare de carieră către IT”.

Proiectul care mi-a placut cel mai mult în cadrul Raiffeisen? Cel de care toată lumea fugea – proiectul de reglementare și contabilitate BNR Reporting.

Irina Năsui

Ca analist, Irina povestește că a lucrat și la cel mai interesant proiect de până acum din cadrul băncii, un proiect care însă nu era universal popular în rândul colegilor.

”Se numea «BNR reporting» și era un proiect pe care aproape nimeni nu îl vroia. De ce? Pentru că aproape nimeni din IT nu vrea să aibă de a face cu contabilitatea, iar acest proiect se baza în mare parte pe contabilitate. Era un proiect de reglementare în cadrul căruia trebuia să înțelegi elemente de contabilitate primară. Pe mine m-a atras și faptul că prin intermediul acestui proiect am reușit să învăț tot despre bancă. Efectiv înțelegeam tot ce se face într-o bancă”, spune Irina Năsui.

După trei ani în care a ocupat funcția de analist în cadrul departamentului de Analiza Sisteme Business Data Warehouse, Irina a preluat conducerea echipei, una în continuă expansiune datorită nevoii tot mai mare de date pe care băncile, dar și celelalte mari companii, le au în ziua de astăzi.

Citeste si:

    Ce face un Arhitect de Soluție IT

    La momentului interviului însă, Irina tocmai își schimbase job-ul în cadrul Raiffeisen, după trei ani la conducerea echipei de analiză.

    Acum ea este Arhitect de Soluție in cadrul departamentului Arhitectură și Guvernanță IT. O titulatură complicată... mai ales pentru cineva care nu lucrează în domeniu. Ce înseamnă mai exact acest job?

    ”Job-ul de analiză era mai apropiat de business. Arhitectura este însă mai apropiată de partea de IT. La ce mă refer mai exact: într-o bancă ai cel puțin 200 de aplicații. Fiecare deservește un scop de business, unele fac lending, unele fac aprobare de credite, unele fac aprobare de colaterale, unele fac scadențare. Toate aceste aplicații trebuie să comunice între ele. Ele pot comunica trimițând date bulk, adică foarte multe dintr-o dată, sau pot trimite un stream de date, adică mesaje trimise constant. Noi în arhitectură asta facem: decidem ce aplicații deservesc anumite scopuri de business și cum comunică aceste aplicații între ele”, explică Irina Năsui.

    Citeste si:

      Contează și partea financiară când lucrezi în IT. Orice job trebuie să îți ofere măcar unul din două lucruri: salariu bun, sau posibilități de învățare. Ideal ar fi amândouă.

      Irina Năsui

      Arhitecții de Soluție IT decid și în ce aplicații vor fi dezvoltate noile funcționalități cerute de departamentele de business din cadrul băncii, asigurându-se totodată că implementarea acestora va fi dusă la bun sfârșit.

      ”Partea de guvernanță din titulatura jobului face referire la partea de urmărire la nivel organizațional a felului în care crește și este administrat sistemul de aplicații care comunică între ele”, mai adaugă Irina Năsui.

      Job-ul de IT-ist, unul dintre cele mai bine plătite în România. Este greșit ca banii să îți ghideze cariera?

      Irina este realistă și spune că a-ți alege schimbările de carieră și în funcție de salariu nu este ceva greșit. Adaugă însă faptul că posibilitățile de învățare la locul de muncă ar trebui să fie imediat pe lista priorităților unui angajat, în special când vorbim de tineri.

      ”Contează și partea financiară când lucrezi în IT. Orice job pe care l-am avut până acum a venit după ce am cântărit două variable: ce posibilități de învățare îmi sunt oferite și un salariu care să mă motiveze. Ideal este să ai parte de ambele lucruri. Evident, în funcție de nivelul carierei în care te afli, alegi unul dintre aceste două elemente – ideal ambele, însă niciodată niciunul”, spune Irina.

      Astfel, ea le recomandă celor interesați să facă o reconversie profesională trecând la IT să nu aibă temeri cu privire la această mutare.

      Nu există discriminare pe fond de vârstă la angajare în IT. Dacă ești tânăr nu înseamnă automat că e mult mai ușor să faci o schimbare. Am văzut oameni la 30 de ani care sunt resemnați și parcă așteaptă pensia.

      Irina Năsui

      ”Mulți oameni din finance merg spre IT. Poți folosi know-how-ul din acea zonă și ești plătit dublu sau triplu. A fost o perioadă în care efectiv oamenii din finance erau rugați să facă trecerea la IT, mă refer aici la întreaga piață, nu doar la o anumită companie”, menționează Irina Năsui.

      Ea menționează că de fiecare dată când a făcut o schimbare de job în carieră, chiar și atunci când a trecut de la analiză financiară la IT, nu a înregistrat niciodată o scădere a salariului, ba dimpotrivă.

      ”Nici switch-ul inițial în IT nu a reprezentat o scădere a salariului. Asta pentru că noul job în IT era mai bine plătit decât jobul de analiză financiară unde aveam deja experiență. Este mai ușor să treci din finance în IT-ul bancar, decât invers. În trecut, mi-a fost mai ușor să îi învăț partea tehnică pe colegii cu background financiar, decât să îi învăț partea financiară pe colegii cu background tehnic”, subliniază Irina.

      Când este prea târziu să faci reconversie profesională către IT?

      Răspunsul scurt al Irinei? ”Niciodata!”.

      Îi cer mai multe detalii și îmi explică faptul că, din punctul ei de vedere, și o persoană în vârstă de 50 de ani poate face reconversie profesională.

      ”Ca să devii IT-ist totul depinde de persoană, nu de vârstă. Am văzut oameni la circa 30 de ani care sunt resemnați și parcă așteaptă pensia. Asta ține de ei, de persoana respectivă, nu de vârstă. Eu, în echipa mea, am angajat oameni mai în vârstă din business care au învățat și s-au adaptat foarte rapid. Sunt chiar mai responsabili decât cei foarte tineri. Nu există discriminare pe fond de vârstă la angajare în IT”, spune ea.

      Irina recunoaște însă că au existat și încă există situații în care la interviul de angajare în IT vin și persoane care ”caută un job călduț, unde să zacă”, însă cei care sunt dispuși cu adevărat să învețe sunt rapid identificați și au posibilitatea de a-și dezvolta cariera.

      Ea la recomandă celor care vor să facă reconversia profesională spre IT-ul bancar să se îndrepte către joburi de testare sau de analiză, acolo unde cerințele de intrare nu sunt atât de ridicate precum în cazul dezvoltatorilor, de exemplu.

      Irina Năsui face parte dintre colegii care formează departamentul de IT al Raiffeisen Bank, locul unde soluțiile digitale sunt analizate și construite. Provocările industriei bancare sunt zilnic adresate folosind cele mai noi tehnologii cu singurul scop de a crea produsul digital care să servească nevoilor clienților Raiffeisen Bank. Află mai multe despre proiectele IT ale băncii AICI.

      Sursa foto: Irina Năsui

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri