În vreme ce în România dezbatem dacă e nevoie sau nu de un cloud guvernamental, un geamăn digital al Terrei este pe cale să fie lansat de către NVIDIA. În exclusivitate mondială, wall-street.ro a aflat de la reprezentanții gigantului tehnologic american când se preconizează că va fi lansat acest proiect revoluționar.

În primul rând, ce este un ”geamăn digital” al Pământului? Concret, ”Earth-2” este o simulare a planetei noastre care include interfețe interactive, fluxuri de date în timp real și foarte mult AI. Nu este însă un joc în care să urmărim ce ar putea face vecinul sau când vine autobuzul, ci ”o platformă pentru oamenii de știință”, cu ajutorul căreia să prezică evoluțiile climei sau fenomenele meteorologice, a explicat pentru wall-street.ro Carlo Ruiz, Senior Director – AI Data Center Solutions & Operations NVIDIA. De asemenea, nu e doar un model pasiv, ci unul cu care se poate interacționa, din care se pot extrage date și în care se pot testa scenarii.

Or în clipa de față astfel de informații sunt extrem de valoroase, date fiind schimbările climatice care au făcut ca tradiționalele buletine meteorologice să țină de domeniul fanteziei pentru orice depășește un orizont de 3 zile. Iar ”Earth-2” ar putea fi o alternativă mult mai precisă, în condițiile în care platforma va folosi date din toate sursele posibile, de la imagini din satelit până la baloane meteorologice, și de pe tot globul, integrându-le într-un model care folosește inteligența artificială pentru a face predicții, pentru a crea scenarii ipotetice, dar și pentru a învăța din predicțiile greșite pe care le-a făcut anterior.

În al doilea rând, de ce NVIDIA? Asociem în general această companie cu jocurile, deoarece proiectează și produce procesoare grafice (GPU), elementul de bază al plăcilor video. Aceste procesoare sunt utile nu doar pentru grafica din jocuri, ci și pentru algoritmii de învățare automată și aplicațiile de AI. Motivul e acela că GPU procesează informațiile mai rapid decât un CPU (procesorul dintr-o ”placă de bază”) și poate procesa volume mari de date simultan.

Proiectul ”Earth-2” a fost anunțat oficial de NVIDIA în noiembrie 2021. În exclusivitate mondială, wall-street.ro a aflat și că se preconizează a fi lansat în aprilie 2023.

NVDIA, în parteneriat cu Lockheed Martin, a semnat deja un contract cu U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration pentru a-i oferi date legate de climă și de fenomenele meteorologice, după ce anul trecut a început să lucreze la un AI care să prezică și prevină incendiile de vegetație, tot pentru autoritățile din SUA.

Citeste si:
Cine ar câștiga în cazul unui război între China și SUA pentru Taiwan?
Cine ar câștiga în cazul unui...

Trebuie să îi inspirăm pe oameni să gândească la scară mare. Dacă schimbarea climatică e o problemă atât de uriașă, de ce să nu o abordăm la scară mare?

Carlo Ruiz, NVIDIA

Geamănul digital al planetei noastre se bazează pe ”Omniverse”, tehnologia de simulare realizată de NVIDIA prin care se crează lumi virtuale, ”gemeni digitali”, și care, la scară mai mică, e utilizată inclusiv în jocuri. Aceasta a fost combinată cu un AI care poate simula și prezice clima și fenomenele meteo ale Pământului.

Înainte de ”Earth-2”, compania a dezvoltat deja și alte simulări ale lumii reale. De exemplu, în industria auto, Omniverse-ul a fost utilizat pentru a crea ”geamănul digital” al noii uzine BMW, pentru a optimiza fluxurile de producție și siguranța. Iar un parteneriat între NVIDIA și Universitatea din Chicago simulează evoluția variantelor COVID, pentru a preîntâmpina eventuale mutații și mai periculoase ale coronavirusului.

Citeste si:
Uniunea Europeană vrea să introducă o nouă taxă pe combustibilii...
Uniunea Europeană vrea să...

Cum va arăta geamănul digital al Pământului? Exact ca Pământul, deoarece va fi un model 3D. În spatele său se va afla însă un ”supercalculator” sau, poate mai corect, un uriaș centru de date. ”Dacă ai nevoie să prezici curenți oceanici sau reflexiile norilor, ai nevoie de o putere de calcul foarte mare”, explică Carlo Ruiz. Acest lucru a devenit posibil abia acum, odată ce puterea de calcul a atins nivelul suficient pentru a gestiona simulări atât de complexe.

NVIDIA a prezentat deja FourCastNet, modelul său de predicție a fenomenelor atmosferice bazat pe date la sol, primul de acest fel – și care va fi integrat în ”Earth-2”. Noul model poate face în câteva minute simulări ale evoluției uraganelor sau curenților atmosferici care, cu metodele numerice folosite încă la ora actuală poate lua și un an. Specialiștii NVIDIA estimează că FourCastNet poate produce aceeași predicție, folosind un singur GPU, ca un centru meteorologic care folosește 1.500 de CPU-uri de circa 50.000 de ori mai repede și cu aceeași acuratețe.

Citeste si:
Vreme de iarnă cu ninsori și viscol în aproape toată țara
Vreme de iarnă cu ninsori și...

Ideea nu a fost adoptată doar de NVIDIA, ci și de Uniunea Europeană, care vrea să creeze propriul său ”geamăn digital” al Terrei. Anunțat încă din 2020, proiectul UE a demarat însă efectiv abia anul acesta și va fi lansat, cel mai probabil, în 2024.

În plus, ”geamănul digital” va fi permanent conectat la fratele său real – adică va primi date în timp real referitor la fenomenele meteorologice. Cercetătorii care îl vor folosi vor putea interacționa cu el extrem de simplu – cu o interfață nu foarte diferită de cele din jocuri. Iar ”Earth-2” nu doar că va furniza predicții meteo mult mai precise, ci ar putea permite și explorarea de scenarii privind evoluția climei în următoarele decenii, până acum inaccesibile folosind metodele numerice.

”E nevoie de scală. Cum poți prezice ce se va întâmpla peste 30 de ani? Trebuie să duci lucrurile la un cu totul alt nivel decât s-a făcut până acum”, conchide Carlo Ruiz.

Citeste si:
ANM: 2022 a fost unul dintre cei mai calzi ani din istoria României
ANM: 2022 a fost unul dintre...

Sursa foto: NVIDIA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri