Calculatoarele cuantice promit să revoluționeze o mulțime de industrii datorită puterii mari de calcul pe care o au, în comparație cu calculatoarele clasice pe care le folosim în viața de zi cu zi. Una dintre companiile care conduc această cursă a dezvoltării calculatoarelor cuantice este IBM, prezentă și în România. Am discutat cu Alessandro Curioni, directorul IBM Research Zurich, despre planurile gigantului de tehnologie în această zonă.

IBM, Google, Amazon sau Microsoft sunt o parte dintre companiile angrenate în această cursă a dezvoltării calculatoarelor cuantice, calculatoare care promit, grație puterii lor de calcul superioare sistemlor clasice, să găsească răspunsuri pentru probleme mult mai complexe.

IBM are o foaie de parcurs cu privire la dezvoltările realizate în ceea ce privește calculatoarele cuantice, ce se întinde dincolo de anul 2026. Cea mai recentă bornă atinsă de compania de tehnologie este lansarea, în noiembrie 2022, a procesorului cuantic Osprey, de 433 qubiți(biți cuantici)*, urmând ca în 2023 să lanseze procesorul de 1,121 de qubiți.

*Calculatoarele clasice se bazează în calculele pe care le realizează pe biți(unitatea de măsură a informației) ce pot avea valorile 0 sau 1. De partea cealaltă, calculatoarele cuantice folosesc qubiți(biți cuantici), care pot avea simultan valorile 0 și 1, oferindu-le astfel posibilitatea de a procesa un număr mai mare de rezultate simultan.


„Când am anunțat foaia de parcurs, am spus de asemenea că vom îmbunătății mașinăriile noastre cu timpul pe trei paliere: scalare, calitate și viteză”, precizează Alessandro Curioni.

Sursa foto: IBM - click pentru a mări imaginea

Acesta menționează că viziunea de dezvoltare a calculatoarelor cuantice se bazează pe un produs final „quantum centric”. Concret, cea mai importantă componentă a calculatorului fiind procesorul cuantic, în timp ce componentele clasice, precum placa grafică(GPU), procesorul(CPU) vor susține buna funcționare a acestuia.

”Procesorul cuantic nu va funcționa niciodată singur, va avea nevoie și de ajutorul sistemelor clasice pentru a crea valoare”, adaugă reprezentantul IBM, punctând faptul că sistemele clasice realizează foarte bine unele sarcini pe care le au, sarcini pe care nu ar fi util să le atribui sistemului cuantic.

De la îmbunătățirea calității vieții, la posibilitatea de a sparge conturi bancare

Începând cu lucrurile „bune”, în teorie, calculatorul cuantic, pe baza faptului că poate procesa mai rapid informațiile decât sistemele clasice, rezolvă probleme cu o complexitate extrem de ridicată.

Sunt diverse studii de caz conform cărora tehnologia ar urma să ajute la descoperirea de noi materiale. De exemplu, se vorbește despre materiale care ar putea să ajute industria auto la dezvoltarea de baterii cu o autonomie mai mare. De asemenea, având în vedere capacitatea de a procesa un volum mult mai mare de date într-un ritm extrem de rapid, calculatoarele cuantice vor putea să ajute business-urile să ia decizii mult mai bune în ceea ce privește procesele logistice, reducând astfel din costuri.

În domeniul medical, Curioni aduce în discuție capacitatea calculatoarelor cuantice de a spori puterile inteligenție artificiale, ajutând-o să rezolve diverse probleme precum rezistența din ce în ce mai mare a bacteriilor la antibiotice.

De partea cealaltă, o amenințare adusă de către sistemele cuantice este reprezentată de capacitatea de spargere a fișierelor criptate, capacitate ce, teoretic, i-ar oferi celui ce manipulează calculatoarele cuantice posibilitatea de a sparge conturi bancare, inclusiv portofele de stocare a criptomonedelor.

”Dacă cineva ar avea un calculator cuantic suficient de performant astăzi, ar putea să spargă aceste criptări și să îți intre în contul bancar sau în contul în care îți ții criptomonedele”, explică Alessandro Curioni

În acest sens, Alessandro Curioni menționează că IBM lucrează deja, de peste 6 ani, la soluții de criptare „quantum-safe”, ce nu vor permite mașinilor cuantice decriptarea informației pe care o stochează.

IBM a creat și ceea ce se numește IBM Quantum Network, o rețea prin care încheie diverse parteneriate cu companii din mai multe industrii pentru studii de caz privind fososirea calculatoarelor cuantice, companii precum Bosch, Vodafone sau banca franceză Credit Mutuel fac deja parte din acest proiect.

În cazul Bosch, compania plănuiește să utilizeze în următorii zece ani simularea materialelor prin calcul cuantic, pentru a găsi înlocuitori pentru diverse elemente, precum metalele prețioase, care sunt folosite la dezvoltarea motoarelor electrice.

Sursa foto: IBM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri