Cercetătorii americani pregătesc lansarea unui AI care poate transcrie gândurile – nu prin telepatie, ci măsurând activitatea cerebrală.

Un astfel de AI este deja aproape gata în laboratorul de neurologie al Universității statului Texas. Cercetătorii de aici au prezentat recent modelul lor de ”interfață creier-computer” care descifrează limbajul din înregistrări non-invazive.

”La ora actuală, programele de decodare non-invazivă a limbajului pot doar să identifice stimului dintr-un set restrâns de cuvinte sau propoziții. Am introdus un decodor non-invaziv care reconstruiește fluxul limbajului din reprezentări semantice corticale folosind imagistica prin rezonanță magnetică”, afirmă oamenii de știință în articolul publicat în revista Nature.

Însă AI-ul creat la Universitatea statului Texas nu ne va putea citi gândurile fără voia noastră, susțin creatorii săi. Ei spun că este nevoie de colaborarea celor ale căror gânduri sunt transcrise pentru a antrena și folosi inteligența artificială.

Potrivit New York Times, cercetătorii au înregistrat nivelul de oxigenare al diverselor zone ale creierului pentru a îl corela cu diferite expresii și cuvinte pe care subiecții experimentului le auzeau. Rezultatul final a fost surprinzător de corect: chiar dacă inteligența artificială nu a nimerit cuvintele, în schimb a reprodus sensul propozițiilor.

Pe de altă parte, AI-ul are limitele sale. Un program de decodare antrenat pe transcrierea gândurilor unei persoane nu poate fi folosit la alta. De asemenea, el poate fi complet ”blocat” dacă persoana respectivă sare de la o idee la alta. Dar oamenii de știință sunt încrezători că în curând vom putea transcrie destul de corect ce îi trece unei persoane prin cap.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri