Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat, vineri, că pe 24 mai urmează să fie lansată versiunea beta a aplicaţiei în baza căreia românii vor putea avea o identitate digitală.

"Identitatea digitală, un proiect care am anunţat că va fi lansat în mai anul curent, va fi lansată săptămâna viitoare. Este (...), de fapt, primul pas al transformării digitale pentru orice stat şi România îl va face săptămâna viitoare, în versiune beta. Veţi fi anunţaţi cu privire la detaliile acestui proiect important, care îi va scuti pe români de drumuri şi le va permite să aibă un singur set de credenţiale - utilizator, parolă, în raport cu orice platformă digitală a statului român, pe măsură ce aceste platforme, de la Ghişeul.ro, Spaţiul Privat Virtual al ANAF, hub-ul de servicii al MAI-ului până la zona locală, se vor integra cu această soluţie de identificare digitală", a informat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.ro.

El a menţionat că proiectul trebuia finalizat până în toamnă, dar MCID a accelerat implementarea acestuia.

"Proiect european, accelerat de noi, trebuia finalizat până în toamnă. Va fi lansat săptămâna viitoare şi este un proiect care va fi apreciat de români şi este deja apreciat la nivelul Comisiei ca fiind la cel mai înalt nivel de securitate digitală. (...) Da, cea mai sigură (aplicaţie - n.r.) la nivelul întregii Uniuni Europene, de altfel, e un proiect finanţat din fonduri europene şi în data de 24 veţi afla toate aceste detalii, iar aplicaţia va fi disponibilă într-o versiune beta. Asta e uzual pentru asemenea aplicaţii, de o asemenea amploare. Şi chiar o să-i rugăm pe români să ne spună ce probleme întâmpină, dacă întâmpină şi cum putem s-o îmbunătăţim", a transmis ministrul.

În septembrie 2022, Sebastian Burduja preciza că un pas vital al transformării digitale îl reprezintă identitatea, modul în care cetăţenii se autentifică în raport cu statul.

"Un proiect de 20 de milioane de euro, dus la implementare, prevede o autentificare simplă pentru fiecare român, cu recunoaştere facială. O veţi putea face în raport cu statul pe orice platformă a statului de servicii publice. Şi pe Spaţiul Privat Virtual de la ANAF şi pe Ghiseul.ro şi pe viitorul hub de servicii pentru cetăţeni la Ministerul de Interne, modul în care practic statul se asigură că dumneavoastră sunteţi cei care solicită un anumit serviciu public şi nu alţii, în numele dumneavoastră", afirma Burduja.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri