ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, își exprimă îngrijorarea pentru modalitatea în care Coaliția de guvernare alege să pericliteze viitorul industriei IT și atuul României în acest sector la nivel regional și global prin măsuri fiscale discutate fără consultarea reprezentanților industriei, cu aplicabilitate imediată, fără respectarea niciunui principiu din Codul Fiscal.

Ținând cont că reprezentanții guvernului au asumat public în ultimele luni că modificările fiscale nu vor viza sub nicio formă industria IT, dat fiind aportul puternic pozitiv în creșterea PIB și echilibrul adus de sector în balanța comercială, ANIS atrage atenția că prin continuare intențiilor actuale decidenții riscă să scoată România de pe harta competitivității la nivel regional, cu țări precum Bulgaria și mai ales Polonia care vor profita la maximum pe termen mediu și lung de această decizie inopinată.

Noile măsuri propuse de actualul Guvern pun o frână fără precedent procesului de transformare a României într-un hub regional de inovare și transformare digitală, cu repercusiuni pe termen lung și foarte lung, mai ales în lipsa altor măsuri de susținere a dezvoltării acestei industrii strategice și constituie o eroare de politică economică și un mare pas înapoi în dezvoltarea economică a României.

Mihai Matei, Președintele ANIS

Reiterăm impactul negativ major pe care aceste măsuri fiscale propuse de actuala Coaliție de guvernare îl va avea pe termen lung asupra celei mai performante industrii a României – industria IT. Impozitarea veniturilor salariale din IT peste pragul de 10.000 de lei brut este aproape echivalentă cu eliminarea facilităților per ansamblu, măsura fiind aplicabilă la aproximativ 80% din numărul celor 104.000 de specialiști IT care beneficiau de scutire, însă va aduce un beneficiu marginal la buget de maximum 0,4 miliarde de lei anual. Nu este deloc de neglijat și impactul negativ transversal în economie, știut fiind că în acest moment fiecare 10 angajați din industria IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din România.

În contrapartidă, aceste măsuri fiscale, cu aplicabilitate într-un termen extrem de scurt – septembrie 2023, nu vor putea fi absorbite atât de repede în strategiile companiilor IT active în România și vor avea impact puternic negativ în special asupra organizațiilor locale din centre urbane precum Cluj Napoca, Timișoara, Iași, alături de București.

Industria de IT din România a crescut de 3 ori mai repede decât media națională în ultimii 10 ani, acest lucru datorându-se atât investițiilor pe care mediul privat le-a făcut în educația specialiștilor, cât și facilităților fiscale și a stabilității pe termen lung oferită companiilor de această măsură.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri