Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca dă startul lucrărilor pentru realizarea Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială (ICIA), un proiect amplu și inovator prin care se urmărește crearea unei platforme dedicate cercetării și dezvoltării în domeniul inteligenței artificiale și al tehnologiilor emergente.

Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială își propune să dezvolte o infrastructură specializată care să faciliteze elaborarea de modele experimentale, prototipuri, tehnologii și produse noi, bazate pe inteligență artificială. Această infrastructură va facilita transferul tehnologic al acestor soluții inovative către mediul economic și comunitate. Principalele activități de cercetare, dezvoltare și inovare se vor desfășura într-un spațiu dotat cu toate echipamentele necesare cercetării în inteligență artificială și ale aplicațiilor acesteia.

”Inteligența Artificială devine „noua electricitate” care transformă economia și societatea. Transferul noilor tehnologii către industrie este în curs de materializare în câteva domenii de vârf ca vehiculele autonome sau sănătate digitalizată, dar trebuie extins la toate domeniile vieții economice și sociale, cum ar fi educație, servicii, comerț, domeniul medical și multe altele. Infrastructura de cercetare propusă, ce va lua forma ICIA va desfășura activități de cercetare industrială și dezvoltare experimentală, totul pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi ale mediul socio-economic”, a declarat Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție pentru ICIA a fost semnat cu compania KÉSZ Construcții România în 14 septembrie 2023, iar proiectarea a început în 29 septembrie, același an. Execuția proiectului a debutat în 8 mai 2024, iar data preconizată pentru finalizarea lucrărilor este 8 noiembrie 2025.

Valoarea contractului este de 88.315.822 RON fără TVA.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri