21 Martie 2011

Investitorii asiatici au redus achizitiile de obligatiuni UE



Ponderea plasamentelor investitorilor din Asia in emisiunea de obligatiuni de 4,6 miliarde euro lansata de UE pentru finantarea imprumuturilor destinate Romaniei si Irlandei s-a injumatatit fata de cea anterioara, din cauza cererii mai reduse din partea Japoniei, dar si a maturitatii mai lungi, scrie Mediafax.

Cumparatorii din Asia au achizitionat 11% din titluri, a caror maturitate a fost stabilita la sapte ani, a anuntat Comisia Europeana (CE).
Procentajul este de aproape doua ori mai mic fata de 21,5% la emisiunea de obligatiuni pe cinci ani din ianuarie a UE, dar se plaseaza peste media de 4% la vanzarile de titluri UE in perioada decembrie 2008-anul acesta.

Declinul inregistrat pentru emisiunea de joi este rezultatul inabilitatii unor banci centrale din Asia de a cumpara obligatiuni cu maturitate de peste cinci ani, dar si al cererii mai scazute din partea Japoniei afectata de cutremur, a afirmat Gerassimos Thomas, director responsabil de vanzarea titlurilor in cadrul executivului european.

"Maturitatea de sapte ani este mai putin obisnuita pentru o astfel de emisiune, iar situatia din Japonia este evident dificila. In pofida acestor factori, tranzactia a fost un succes imens", a declarat el prin telefon.

Investitorii din Marea Britanie au cumparat 29% din obligatiuni, Germania si Austria au preluat cumulat 16%, iar Franta 9%. Plasamentele din cele doua Americi au reprezentat 6%, iar cele din Orientul Mijlociu si Africa in total 4%, potrivit datelor Comisiei.

Emisiunea pentru Romania si Irlanda a fost suprasubscrisa de peste trei ori si a fost inchisa in mai putin de doua ore.



Citeste si