4 Aprilie 2011

Irlanda a coborat o treapta in ochii S&P



Standard&Poor's a retrogradat ratingul Irlandei cu o treapta, de la "A-" la "BBB+", si l-a scos de sub supraveghere, cu perspectiva stabila, scrie Mediafax.

Revizuirea reflecta opinia ca restructurarea datoriilor poate fi o preconditie pentru obtinerea de finantare prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), iar datoriile guvernamentele negarantate, cu prioritate la plata, vor fi subordonate imprumuturilor ESM, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Ambele situatii dezavantajeaza creditorii comerciali ai statelor care obtin imprumuturi prin ESM.

Perspectiva este stabila, in conditiile in care costurile suplimentare de 18-19 miliarde de euro (11,5%-12% din PIB) pentru recapitalizarea bancilor sunt in intervalul anticipat de S&P, desi la nivelul superior al estimarilor.

Agentia apreciaza ca declinul puternic al PIB-ului nominal si al produsului national brut, inceput in 2008, a luat sfarsit, iar economia irlandeza se va redresa treptat.

"Consideram ca economia irlandeza are perspective mai bune decat Portugalia si Grecia, avand in vedere deschiderea, flexibilitatea si competitivitatea", a declarat Frank Gill, analist al S&P.

Exporturile irlandeze vor atinge in acest an 107% din PIB, potrivit estimarilor, comparativ cu 30% din PIB in cazul Portugaliei.



Citeste si