18 Aprilie 2011

Germania: Restructurarea datoriei Greciei nu este un dezastru



O restructurare a datoriei Greciei "nu ar fi un dezastru", iar Germania ar sustine o incercare a statului elen de a obtine termeni mai accesibili pentru plati, a declarat secretarul de stat din ministerul de Externe german Werner Hoyer, intr-un interviu pentru Bloomberg.

"Grecia a facut foarte mult pentru reformarea tarii. Daca este destul, este o problema diferita. Privim la evolutiile economice, la cele fiscale, si suntem ingrijorati", a spus Hoyer, citat de Mediafax.

Comentariile oficialului german contrasteaza cu cele ale premierului elen George Papandreou, care a declarat ca Grecia nu va trebui sa restructureze datoria.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Greciei a atins vineri 10 puncte procentuale, maximul de la debutul monedei euro in 1999.

"O reducere sau o restructurare a datoriei nu ar fi un dezastru. In cazul in care creditorii Greciei ar considera ca ar fi utile discutii cu guvernul elen pentru o restructurare a datoriei, binenteles ca procesul va beneficia de sustinearea noastra", a afirmat Hoyer.

Grecia vizeaza, pana in 2015, reduceri de cheltuieli in valoare de 26 miliarde de euro si vanzari de active de 50 de miliarde de euro, pentru a indeplini obiectivele privind deficitul bugetar, a anuntat Papandreou. Deficitul bugetar va cobori, astfel, de la 7,4%, estimat pentru acest an, la 1% in 2015.

Guvernul de la Atena a obtinut in mai 2010 un program de finantare de 110 miliarde de euro din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International pentru a evita intrarea in faliment, in schimbul unui program drastic de austeritate in curs de aplicare.

Chiar daca Grecia va respecta termenii acordului de finantare pe trei ani, datoria statului va ajunge in 2013 la 158% din PIB, nivel considerat nesustenabil, potrivit analistilor. Comisia Europeana a prognozat in noiembrie ca datoria publica a Greciei va creste in acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB si apoi la 156% in 2012.

Inasprirea politicii monetare de catre Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea aduce Grecia, Irlanda si Portugalia in incapacitate de plata (default).



Citeste si