3 Mai 2011

7 intrebari-cheie dupa moartea lui Osama bin Laden



Executarea celui mai urmarit terorist al lumii, Osama bin Laden, la zece ani de la prabusirea turnurilor World Trade Center din New York, a starnit valuri de exaltare in orasele americane. Moartea liderului Al-Qaida ridica insa o serie de intrebari despre cum va arata lumea de acum incolo.

1. Cine va prelua conducerea Al-Qaida?

Odata cu moartea lui Osama bin Laden, atentia se intreapta spre succesorul sau, cel care va prelua conducerea celei mai temute organizatii teroriste.

Ayman al-Zawahiri, chirurg de profesie, are cele mai mari sanse sa-l inlocuiasca pe Osama bin Laden, el fiind deja considerat conducatorul ideologic al gruparii. Egipteanul Zawahiri a fost unul dintre cei mai proeminenti purtatori de cuvant ai Al-Qaida, iar acum este in fruntea listei celor mai cautati teroristi.

BBC a publicat o lista cu alti 17 posibili succesori ai lui bin Laden, printre care se afla si fiul acestuia, Saad bin Laden, implicat in evenimentele din 11 septembrie 2001.

Vezi
aici lista posibililor succesori ai lui bin Laden.

2. Va creste riscul atentatelor teroriste?

La aflarea vestii despre moartea capeteniei lor, talibanii pakistanezi au jurat ca-i vor razbuna moartea prin atacuri indreptate spre guvernul pakistanez si american, scrie ABC.net.

Moartea lui bin Laden nu inseamna si disparitia organizatiei teroriste Al-Qaida, avertizeaza Interpol. Ronald K. Noble, secretarul general al Interpol, a felicitat SUA pentru rezultatul obtinut, dar atrage atentia ca moartea lui bin Laden creste riscul comiterii de atentate teroriste.

“Cel mai urmarit terorist international nu mai este, dar moartea lui bin Laden nu reprezinta disparitia afiliatilor Al-Qaida si a adeptilor sai, care vor continua sa se angajeze in atacuri teroriste peste tot in lume. Trebuie, deci, sa ramanem uniti si concentrati pe cooperarea si lupta in care ne-am implicat”, a declarat Noble.

Autoritatile americane i-au indemnat pe cetateni sa fie prudenti, iar unele state europene au ridicat deja nivelul de alerta.

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat ca nu va fi modificat gradul de alerta in Romania. “Noi trebuie sa fim pregatiti in fiecare moment si la atacuri teroriste (…), dar nu cred ca trebuie sa impacientam pe nimeni si sa fim vigilenti e nevoie, dar nu cred ca e cazul”, a declarat ministrul, potrivit Mediafax.

3. Care sunt efectele imediate in economie?

Aflat pe un trend ascendent pe fondul violentelor din Orientul Mijlociu, pretul petrolului Brent (de referinta pentru bursa londoneza) a cunoscut o depreciere de 4% imediat dupa publicarea anuntului privind moartea liderului terorist. Astfel, cotatia petrolului a scazut pana la 121,6 dolari per baril, ca mai apoi sa recupereze 3 dolari, alimentand ingrijorarile privind instabilitatea pietelor.

Dincolo de efectele imediate ale vestii despre moartea lui bin Laden, tulburarile din Orientul Mijlociu si iesirea economiilor din recesiune vor continua sa sustina aprecierea preturilor la pompa, sunt de parere specialistii.

Variatii au suferit si cotatiile la aur si argint. Dupa ce a atins niveluri-record, aurul s-a ieftinit cu 35 de dolari, pana la 1.540 de dolari/uncie, iar argintul a pierdut 10% din pret, pana la 43 de dolari.

Pe de alta parte, vestea victoriei americanilor in fata Al-Qaida a dus in sus pretul dolarului. Moneda s-a apreciat fata de un cos de valute de referinta, reveninnd la minimele ultimilor trei ani, potrivit Mediafax.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in urcare cu 1,6%, depasind pragul psihologic de 10.000 de puncte pentru prima data de la cutremurul din 11 martie, pe fondul optimismului ca actiunile de pe Wall Street vor creste puternic.

4. Ce are de castigat economia SUA?

Moartea liderului Al-Qaida ar putea sustine increderea consumatorilor americani si ar putea accelera cresterea economica a Statelor Unite, a declarat ministrul de Finante francez, Christine Lagarde, citata de Reuters.

"Economia SUA este ca poporul american. Reactioneaza foarte rapid, pozitiv sau negativ. Nu m-ar surprinde daca acest eveniment ar determina o crestere a increderii", a spus Lagarde pentru postul de televiziune France 2, scrie Mediafax.

Moartea lui Osama va avea un impact pozitiv asupra burselor americane, a adaugat ministrul.

5. Va creste cota de popularitate a lui Obama?

Dupa atentatul din 11 septembrie 2001, presedintele George W. Bush, aflat in primul sau an de mandat, a anuntat un razboi global impotriva terorii care a debutat cu invadarea Afghanistanului.

Obiectivul sau principal – acela de a-l captura pe bin Laden – a fost insa atins de succesorul sau, Barack Obama.

Un sondaj recent realizat de Ipsos pentru Reuters arata ca mai putin de un respondent din cinci il considera pe presedintele Obama ca fiind un lider militar puternic. Dintre respondenti, 48% i-au descris stilul de leadership ca "precaut si consultativ", iar 36% - drept “indecis si oscilant”.

Uciderea liderului terorist aduce un plus de imagine pentru presedintele american a carui cota de popularitate s-a aflat pe un trend descendent pe fondul cresterii somajului si al reformelor din domeniul sanatatii.

Obama a anuntat ca intentioneaza sa candideze pentru alegerile prezidentiale din 2012, un motiv in plus pentru a-si sublinia contributia la succesul operatiunii de lichidare a lui bin Laden.

"La scurt timp dupa ce am devenit presedinte, am zis ca uciderea lui bin Laden va deveni prioritatea razboiului”, a declarat Barack Obama.

6. Care sunt efectele asupra politicii SUA in Orientul Mijlociu?

Acum, ca bin Laden este mort, apropiatii lui Muammar Gaddafi ar putea sa-l sfatuiasca sa accepte o intelegere cu SUA, a declarat ambasadorul american John Bolton, intr-un interviu pentru Fox News. Victoria fortelor americane pune presiune asupra Al-Qaida si asupra talibanilor, care au suferit o lovitura puternica prin pierderea liderului lor.

Cat despre o eventuala retragere a trupelor americane din Afghanistan mai devreme de 2014, nici nu se pune problema, a afirmat Bolton, explicand ca momentul nu este deloc potrivit, iar presiunea asupra talibanilor trebuie sa creasca.

“Daca as fi in Teheran sau Damasc acum, mi-as face griji”, a adaugat ambasadorul, explicand ca evenimentul ar trebui sa creeze presiune asupra Iranului si Siriei.

7. Ce castiga imaginea SUA in lume?

Lideri ai lumii si politicieni de marca au felicitat presedintele SUA pentru operatiunea de ucidere a lui bin Laden, ei afirmand ca s-a facut, in sfarsit, dreptate, scrie Spiegel.

„Osama bin Laden a fost responsabil pentru cele mai mari atrocitati ale terorismului pe care lumea le-a vazut. Acesta este un moment in care sa ii comemoram pe toti cei ucisi de bin Laden. De asemenea, trebuie sa le multumim tuturor celor care lucreaza zi si noapte pentru a ne proteja de atacurile teroriste”, a declarat premierul britanic David Cameron.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, au declarat ca "Osama bin Laden a fost un criminal responsabil pentru atacuri teroriste ce au dus la pierderea a mii de vieti". In declaratia comuna, ei au mai precizat ca "moartea lui face lumea un loc mai sigur si arata ca astfel de fapte nu scapa nepedepsite”

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, a spus ca moartea lui bin Laden a fost rezultatul "unei operatiuni comando remarcabile a SUA”. „Osama Bin Laden a promovat o ideologie de ura si a fost liderul unei organizatii teroriste responsabila pentru moartea a mii de victime, in special din tarile musulmane. Pentru victimele sale, a fost facuta dreptate”, a concluzionat Sarkozy.

Angela Merkel, cancelarul german, a afirmat ca uciderea lui bin Laden reprezinta o importanta piedica pentru grupul terorist pe care il conducea.

"Osama Bin Laden a incercat sa sugereze ca actiona in numele Islamului, insa in realitate si-a batut joc de valorile fundamentale ale religiei sale precum si de ale celorlalte religii. Sub comanda sa si a oamenilor sai au fost instaurate regimuri de teroare impotriva a barbati, femei si copii, crestini dar si musulmani", se precizeaza intr-o declaratie.

Cititi aici mai multe detalii despre reactiile liderilor din intreaga lume la uciderea lui bin Laden.




Citeste si