9 Iunie 2011

OPEC creste productia de petrol pentru prima data in ultimii patru ani



Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a convenit miercuri sa creasca pentru prima data in patru ani livrarile de titei, pentru a sustine cresterea economica globala, trasmite Reuters, citat de Mediafax.

Tarile consumatoare fac presiuni asupra marilor producatori de petrol pentru a determina cresterea ofertei si franarea inflatiei preturilor barilului.

Arabia Saudita spera sa convinga statele membre ale Organizatiei sa creasca productia cu pana la 1,5 milioane barili pe zi, au declarat mai multi oficiali prezenti la reuniunea OPEC care are loc miercuri la Viena.

Sursele citate sustin ca una dintre variantele discutate ar fi o crestere initiala a productiei cu un milion de barili pe zi, cu promisiunea ridicarii livrarilor cu inca 500.000 de barili pe zi peste trei luni.

Ca principal producator din cadrul OPEC si singurul care dispune de capacitate neutilizata semnificativa, Arabia Saudita isi impune de obicei punctul de vedere.

Insa tari precum Iranul, Venezuela, Ecuador, Irak si Angola vor ca pretul sa ramana peste 100 de dolari pe baril. Petrolul Brent se tranzactioneaza miercuri la peste 116 dolari pe baril.



Citeste si