23 Iunie 2011

Guvernatorul bancii centrale a Mexicului, primul candidat la sefia FMI



Guvernatorul bancii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, a fost intervievat marti de consiliul executiv al FMI pentru pozitia de director general, afisandu-se ca un promotor al consensului cu experienta variata in gestionarea crizelor economice, transmite Reuters.

Carstens este primul candidat la sefia FMI intervievat de board-ul institutiei de la Washington. Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, considerata favorita pentru ocuparea pozitiei, se va prezenta miercuri in fata consiliului, scrie Mediafax.

Consiliul executiv al FMI vrea sa desemneze pana pe 30 iunie succesorul lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat luna trecuta. Board-ul Fondului a anuntat marti ca se va reuni pe 28 iunie pentru a discuta chestiunea succesiunii.

Carstens a admis anterior ca pleaca cu a doua sansa in cursa pentru sefia FMI. Totusi, el a avertizat ca investirea unui european in timp ce FMI participa la rezolvarea crizei datoriilor de stat din zona euro ar putea reprezenta un conflict de interese.

Postul de director general al FMI este ocupat inca de la infiintarea institutiei de un european, in timp ce presedintia Bancii Mondiale a fost intotdeauna detinuta de un american.

Carstens are o experienta vasta cu situatii de criza financiara, fiind apropiat de turbulentele care au lovit America Latina in repetate randuri din anii '80 pana acum. El facea parte din echipa bancii centrale a Mexicului in timpul crizei peso-ului din 1994.

Carstens a declarat, in intalnirea cu board-ul FMI, ca vede patru provocari principale pentru urmatorul director general al institutiei, si anume cresterea influentei tarilor cu economii emergente, consolidarea monitorizarii economiei globale, cresterea capacitatii Fondului de a preveni crize si supravegherea coordonarii politicilor economice la nivel global.

"Esecul in privinta abordarii acestor chestiuni ar diminua relevanta FMI si ar aliena membrii institutiei", a declarat oficialul mexican intr-un comunicat catre consiliul executiv.

Carstens a adaugat ca Fondul "a esuat profund" in anticiparea crizei financiare din ultimii ani, acuzand economiile dezvoltate ca au ignorat in repetate randuri sfaturile FMI.



Citeste si