18 August 2011

Intalnirea Sarkozy-Merkel se lasa cu efecte proaste in pietele financiare



Costurile asigurarii datoriilor statelor si companiilor europene au crescut miercuri, dupa ce intalnirea de marti dintre presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, nu a avut rezultatele asteptate de pietele financiare, potrivit cotidianului Wall Street Journal, preluat de Mediafax.

Cei doi oficiali au declarat ca o coordonare economica mai buna si inasprirea disciplinei fiscale ar ajuta la redobandirea increderii investitorilor, dar au afirmat ca este prea devreme pentru a introduce obligatiuni comune ale zonei euro.

Rezultatul intalnirii nu a fost o surpriza, chiar daca o parte a analistilor asteptau o reactie mai puternica a celor doi politicieni la recenta escaladare a crizei datoriilor suverane.

"Orice pas mai aproape de o uniune fiscala este binevenit. Dar ceea ce s-a propus marti a fost doar un pas mic", a spus Tobias Blattner, analist la Daiwa Capital Markets.

Pe pietele financiare, dezamagirea a contribuit la cresterea indicatorilor de risc pentru a doua zi consecutiv, dupa volatilitatea ridicata de saptamana trecuta.
Indicele SovX Western Europe, folosit de investitori pentru a cumpara sau vinde asigurari impotriva riscului de neplata pentru 15 state, a urcat cu 0,045 puncte procentuale, la 2,79-2,83%, potrivit companiei de servicii financiare Markit.

Pentru companii, indicatorul iTraxx Crossover, compus din 40 de companii, majoritatea din categoria nerecomandata investitorilor, a avansat cu 0,21 puncte, la 6,12-6,15%, in timp ce un indice pentru 125 de companii din categoria recomandata investitorilor a urcat cu 0,03 puncte procentuale, la 1,46-1,47%.

Sursa imagine: Flick/francediplomatie



Citeste si