Banca centrala a Chinei a redus miercuri rezervele minime obligatorii pentru prima data din 2008, pentru a stimula creditarea si cresterea economica, in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, care ar putea afecta exporturile asiatice, transmite Bloomberg.

Rezervele minime obligatorii vor scadea incepand de pe 5 decembrie cu 50 puncte de baza (0,5 puncte procentuale), potrivit unui comunicat al Bancii Populare a Chinei, informeaza Mediafax.

Astfel, rata scade de la 21,5% la 20% pentru cele mai mari banci din sistem, potrivit raportarilor anterioare ale institutiei.

O campanie a guvernului de la Beijing impotriva speculei imobiliare a accentuat riscurile de incetinire a cresterii economice. Exporturile Chinei au inregistrat in octombrie cea mai slaba crestere din ultimii doi ani, iar inflatia a coborat la 5,5%, cel mai redus nivel din ultimele cinci luni.

Premierul chinez Wen Jiabao a declarat luna trecuta ca guvernul va ajusta cu atentie politica economica, dupa necesitati, pentru a sustine cresterea economica pastrand in acelasi timp restrictiile de pe piata imobiliara.

Economia chineza a crescut cu 9,1% in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai slab rezultat din ultimii doi ani.

Bursele europene au revenit in urcare dupa anuntul bancii centrale a Chinei, recuperand pierderile din prima parte a sedintei de miercuri.

Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 0,3% pana la ora 11:08 GMT (13:08 ora Romaniei), insa este in scadere cu 4,5% pe ansamblul lunii noiembrie, pe fondul raspandirii crizei datoriilor de stat catre cele mai mari economii din zona euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Banca centrala a Chinei a redus dobanda cheie si rezervele obligatorii