Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, va cere liderilor europeni, in timpul unei vizite in Europa de saptamana viitoare, sa ia masuri decisive la un summit considerat crucial pentru a preveni scaparea de sub control a crizei datoriilor, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Geithner se va intalni in perioada 6-8 decembrie cu ministrul german de Finante Wolfgang Schauble, cu noul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, precum si cu Mariano Rajoy si Mario Monti, noii premieri ai Spaniei si Italiei. Oficialul american nu va participa insa la summit-ul de pe 9 decembrie.

In septembrie, Geithner a participat la o reuniune a ministrilor de Finante din UE, in Polonia, la care a cerut mai multe masuri de stimulare economica si a sugerat solutii de extindere a instrumentelor de interventie europene si ale FMI. Unii ministri au salutat prezenta oficialului american, dar altii i-au facut o primire rece.

Presedintele Barack Obama i-a cerut lui Geithner sa ofere ajutor si sugestii europenilor, care pun la punct detaliile planurilor anticriza.
Un oficial al Trezoreriei a indicat ca liderii europeni au discutat cu reprezentantii FMI despre furnizarea unor imprumuturi bilaterale care sa fie folosite pentru cresterea resurselor Fondului.

El a precizat insa ca Statele Unite nu intentioneaza sa dea FMI astfel de imprumuturi, intrucat resursele institutiei se afla la un nivel adecvat.
In Europa se discuta ca guvernele din zona euro sa acorde FMI imprumuturi bilaterale prin intermediul bancilor centrale nationale, in vederea sustinerii tarilor cu probleme financiare. Aceasta ar fi una dintre solutiile prin care sa fie respectate cererile la nivel international ca regiunea sa foloseasca mai mult resursele proprii pentru rezolvarea crizei.

In zona euro, aceasta solutie ar tempera orice temere ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar finanta direct guvernele, fapt nepermis de reglementarile comunitare.

Oficialul Trezoreriei americane a spus ca este important ca tari precum Italia si Spania, care incearca sa aduca sub control datoriile, sa continue sa aiba acces la finantare la dobanzi rezonabile.

Atat Geithner cat si Obama au avertizat ca extinderea crizei din Europa ar afecta economia americana inca fragila. Geithner a cerut totodata Europei sa elimine pericolul unor "default-uri in cascada".

Economistul sef al Trezoreriei SUA, Jan Eberly, a declarat vineri ca o recesiune in Europa, provocata de criza datoriilor, va implica riscuri serioase pentru economia americana, in conditiile in care 15% din exporturile Statelor Unite merg in zona euro.

Sursa foto: www.treasury.gov.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri