„Una din cauzele Marii Depresiuni a fost existenta etalonului aur. Acesta a restrans capacitatea bancilor centrale de a fi creditori de ultima instanta pentru banci. Astfel, banii au devenit mai scumpi, bancile au dat faliment si s-a intrat in Marea criza economica”, a mentionat Roubini, potrivit commodityonline.com.

Limitarea ofertei de moneda ar impiedica posibilitatea autoritatilor de a actiona ca creditori de ultima instanta atunci cand situatia o cere, considera economistul.

O intoarcere la etalonul aur ar fi un „nonsens total” iar cei care sprijina aceasta masura sunt o „adunatura de nebuni”
, a adaugat Roubini.

Un raport anterior al economistului arata ca lumea se indreapta catre o recesiune in forma de „W”, in conditiile in care activitatea economica ramane incerta, iar somajul si tensiunile sociale se inrautatesc in tarile dezvoltate.

Istoria etalonului aur

Etalonul aur reprezinta un sistem monetar in care unitatea economica standard de cont este o masa fixa de aur.

Citeste si:

Mai exact, valoarea monedei unei tari este echivalata prin lege cu o cantitate fixa de aur. Astfel, moneda unui stat poate lua forma unei monede de aur si/sau poate fi o bancnota convertibila la cerere in aur la un anumit curs stabilit de banca centrala.

Etalonul aur asigura un mecanism de piata automat pentru limitarea potentialului inflationist al guvernelor, echilibrand, totodata, balanta de plati a fiecarei tari.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, statele mondiale au pus bazele unui nou sistem baza pe etalonul aur, numit acordul de la Bretton Woods. In cadrul acestui sistem, mai multe tari si-au fixat ratele de schimb fata de dolarul american. Statele Unite a primis ca mentine pretul aurului la un nivel aproximativ de 35 dolari pe uncie.

Sistemul nu a functionat, intrucat tarile nu au reusit sa obtina un echilibru interior si exterior in conditiile cresterii mobilitatii capitalurilor, iar pe 15 august 1971, presedintele american Richard Nixon a decretat incheierea convertibilitatii directe a dolarului fata de aur.