La sfarsitul summit-ului de saptamana trecuta, tinut la New Delh, coalitia BRICS a facut public planul de infiinta o banca de dezvoltare, ce va fi finantata doar de tarile emergente. Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud (BRICS) detin impreuna 43% din populatia lumii si 18% din PIB mondial. Mai important este ca respectivele tari atrag 53% din capitalul mondial.
O astfel de institutie va permite tarilor din blocul emergent sa aplice politici independente in acelasi mod ca si Banca Mondiala si FMI, organizatii vechii de aproape 70 de ani care au servit interesele tarilor occidentale, noteaza BusinessInsider.

Daca tarile BRICS continua sa se dezvolte in acelasi ritm in urmatorii 5-10 ani, vor avea capacitatea de a-si finanta banca la acelasi nivel ca si institutiile occidentale, care in prezent trebuie sa sustina datorii guvernamentale supradimensionate, declara John Browne, senior strategist la Euro Pacific Capital.

Astfel, in timp coalitia tarilor emergente a acumulat rezerve de 4.000 de miliarde de dolari fata de Trezoreria Statelor Unite ce are datorii de 15.400 de miliarde dolari .

Conduse de China, statele BRICS cauta in prezent o alternativa la dolarul american, deoarece nu mai doresc sa foloseasca un sistem monetar cu baze economice instabile. Browne este de parere ca ele se vor orienta pe o rezerva internationala legata de etalonul aur .

Alt scop al coalitiei este de a atrage fondurile internationale, care vor putea fi utilizate si de alte tari mai mici, ce vor accesa facil finantarile. Ulterior reorientarea banilor va atrage si tari cu resurse precum Chile si Indonezia. Iar in timp ce Statele Unite va ramane legata de tiparnita de bani, unele tari occidentale ca Germania, Norvegia si Elvetia vor fi tentate sa intre in alianta cu statele din pietele emergente in incercarea lor de a se afilia la o noua ordine mondiala bazata pe o moneda mai solida, mai adauga analistul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri