O astfel de institutie va permite tarilor din blocul emergent sa aplice politici independente in acelasi mod ca si Banca Mondiala si FMI, organizatii vechii de aproape 70 de ani care au servit interesele tarilor occidentale, noteaza BusinessInsider.

Daca tarile BRICS continua sa se dezvolte in acelasi ritm in urmatorii 5-10 ani, vor avea capacitatea de a-si finanta banca la acelasi nivel ca si institutiile occidentale, care in prezent trebuie sa sustina datorii guvernamentale supradimensionate, declara John Browne, senior strategist la Euro Pacific Capital.

Astfel, in timp coalitia tarilor emergente a acumulat rezerve de 4.000 de miliarde de dolari fata de Trezoreria Statelor Unite ce are datorii de 15.400 de miliarde dolari .

Citeste si:

Conduse de China, statele BRICS cauta in prezent o alternativa la dolarul american, deoarece nu mai doresc sa foloseasca un sistem monetar cu baze economice instabile. Browne este de parere ca ele se vor orienta pe o rezerva internationala legata de etalonul aur .

Alt scop al coalitiei este de a atrage fondurile internationale, care vor putea fi utilizate si de alte tari mai mici, ce vor accesa facil finantarile. Ulterior reorientarea banilor va atrage si tari cu resurse precum Chile si Indonezia. Iar in timp ce Statele Unite va ramane legata de tiparnita de bani, unele tari occidentale ca Germania, Norvegia si Elvetia vor fi tentate sa intre in alianta cu statele din pietele emergente in incercarea lor de a se afilia la o noua ordine mondiala bazata pe o moneda mai solida, mai adauga analistul.