Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, tari emergente reunite sub titulatura BRICS, vor discuta la summitul G20 din aceasta saptamana crearea unor rezerve valutare comune care sa le protejeze de volatilitatea pietelor financiare, a indicat luni ministrul rus de Externe, transmite AFP, preluat de Mediafax.

Reprezentantii BRICS se vor intalni joi, la deschiderea reuniunii sefilor de state si de guverne din G20, care va avea loc la St Petersburg.

"Liderii nostri vor analiza punerea in practica a obiectivelor stabilite la summitul de la Durban din luna martie, referitoare la infiintarea unei banci de dezvoltare a BRICS si crearea unor rezerve valutare comune", a declarat Serghei Lavrov intr-o conferinta de presa.

Aceste rezerve vor permite combaterea influentei negative a fluctuatiilor pietelor valutare pentru economiile noastre", a adaugat seful diplomatiei ruse.

Presedintia sud-africana a apreciat la randul ei ca intalnirea reprezentantilor BRICS va fi consacrata in mod special noii banci de dezvoltare si mecanismului rezervelor valutare.

Tarile emergente, in special India si Brazilia, se confrunta de la inceputul acestui an cu depreciere accentuata a monedelor, investitorii revenind pe piata americana in anticiparea unor dobanzi mai mari.

Rezerva Federala a indicat in ultimele luni ca ar putea incepe din aceasta toamna reducerea achizitiilor lunare de obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, odata cu consolidarea economiei.

In prezent, bancile centrale din anumite tari mergente cumpara masiv moneda locala, pentru a le mentine valoarea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Moneda nationala s-a apreciat in raport cu valutele internationale