Aceasta banca ar fi prima institutie a grupului, ce ar avea ca scop finantarea proiectelor de infrastructura si dezvolatare din tarile emergente, noteaza Economic Times.

Chiar daca in acest moment noua banca este la stadiul de planificare, presedintii statelor emergente vor sa-si arate angajamentul fata de o astfel de institutie financiara similara Bancii Mondiale si Bancii Asiatice de Dezvoltare.

“Noul organism bancar va fi un instrument financiar puternic care va imbunatati comertul cu celelalte state si dezvoltarea economica, a declarat prim-ministrul Braziliei, Fernando Pimentel.

LIderii tarilor emergente (Brazilia, Rusia India, China si Africa de Sud) s-au intalnit la New Delhi in cadrul celui de-al patrulea summit anual. In cadrul adunarii s-a discutat si despre schimbarile din conducerea FMI.

Citeste si:

Dezvoltarea rapida a economiilor din tarile BRIC, mai ales in timpul crizei economice, a subliniat rolul de motor al cresterii economiei globale.

Grupul a facut apel la solutionarea crizelor din Siria si Iran. "Suntem de acord ca o solutie pe termen lung la problemele din aceste tari pot fi gasite doar prin intermediul dialogului", au marturisit acestia.

In afara de reorganizarea FMI, in cadrul summit-ului s-a ridicat problema reformarii Natiunilor Unite si a altor organisme internationale pentru ca acestea sa faca fata mai bine provocarilor din prezent.

Institutiile economice si politice globale create in urma cu sase decenii nu au tinut pasul cu noile provocari. Chiar daca s-au facut unele imbunatatiri in cadrul organismelor financiare internationale, pe partea de politica nu s-au intreprins foarte multe. Tarile din cadrul BRIC ar trebui sa aiba un cuvant de spus in privinta unor probleme importante precum refomarea Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, au mai adaugat reprezentantii tarilor emergente.