Liderii Frantei si Germaniei nu vor pleca de la summit-ul UE de la finele acestei saptamani inainte de a se ajunge la un acord decisiv pentru solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, a declarat ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, potrivit Mediafax.
"Nici Nicolas Sarkozy, nici Angel Merkel nu se vor ridica de la masa negocierilor la acest summit pana nu se va ajunge la un acord puternic. Foarte multe depind de ce se va intampla vineri, de cum va fi primit raspunsul sefilor de stat", a afirmat Baroin la Canal+, notand ca Franta va face toate eforturile necesare pentru a-si conserva ratingul de top AAA.

Secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, aflat in vizita la Paris in timpul unui turneu in Europa, s-a aratat de asemenea increzator in proiectul franco-german prezentat luni. Merkel si Sarkozy vor promova, la summit, modificarea Tratatului UE pentru a introduce controale stricte ale bugetelor nationale si sanctiuni automate pentru guvernele care incalca normele europene.

"Am foarte multa incredere in ceea ce fac presedintele Frantei si ministrul Finantelor, care lucreaza cu Germania pentru a construi o Europa mai puternica", a declarat Geithner intr-o conferinta de presa dupa o intalnire cu Baroin.

Sarkozy si Merkel vor prezenta vineri propunerile de modificare a Tratatului UE, pentru a restaura increderea pietelor in guvernele zonei euro si pentru a preveni agravarea crizei datoriilor de stat.

Bancile italiene au imprumutat 153,2 mld. euro


Subliniind gravitatea crizei, bancile italiene sunt tot mai dependente de finantarea de la Banca Centrala Europeana. Bancile italiene au imprumutat in noiembrie 153,2 miliarde euro de la BCE, fata de 111,3 miliarde euro in octombrie si de aproape patru ori mai mult decat suma de 41,3 miliarde euro din iunie.

Bancile din zona euro au imprumutat miercuri de la BCE peste 50 miliarde de dolari in prima operatiune in dolari efectuata de institutie dupa actiunea concertata de saptamana trecuta prin care marile banci centrale ale lumii au redus costurile finantarii in dolari. Anterior, analistii intervievati de Reuters estimau ca prima astfel de operatiune va avea o cerere de numai 10 miliarde de dolari.

Germania se pregateste sa reactiveze saptamana viitoare fondul de interventie de urgenta in sistemul bancar, desi ministrii cabinetului Merkel nu s-au inteles inca daca bancile ar trebui sa fie obligate, in conditii extreme, sa accepte o injectie de capital public, a declarat miercuri pentru Reuters o sursa oficiala germana.

Consiliul guvernatorilor BCE sustine joi ultima sedinta de politica monetara din acest an, de importanta cruciala tocmai pentru ca precede summit-ul UE, iar economistii anticipeaza ca dobanda cheie va fi redusa de la 1,25% la 1%, iar banca va introduce operatiuni de finantare cu termen mai lung pentru banci si va creste gama de active care pot fi depuse drept colateral.

Agentia de rating Standard & Poor's a avertizat luni noapte ca ar putea reduce ratingurile a 15 tari din zona euro, inclusiv cele sase state cu rating AAA, daca summit-ul UE nu va aduce un plan credibil si decisiv de stingere a crizei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri