Noul vehicul are rolul sa imbunatateasca utilizarea rezervelor valutare ale Chinei, cele mai mari din lume. Planul de infiintare a acestui vehicul de investitii exista de dinaintea declansarii crizei datoriilor suverane din Europa.

Obiectivul este efectuarea unor investitii mai agresive in strainatate, care sa aduca profituri mai mari, a spus sursa. Informatia a fost confirmata de o a doua sursa, independenta.

Vehiculul de investitii va fi afiliat Administratiei de stat pentru valuta, departament al bancii centrale insarcinat cu managementul zilnic al rezervelor valutare de 3.200 de miliarde de dolari ale Chinei.

Unul dintre fonduri se va numi Hua Mei, sau China-SUA, iar celalalt Hua Ou, sau China-Europa.
Reprezentantii bancii centrale chineze nu au fost disponibili pentru comentarii.

Citeste si:

Liderii chinezi au declarat recent ca vor cauta investitii in economia reala din Statele Unite si Europa, in afara de plasamentele in obligatiuni guvernamentale.

Euro s-a apreciat cu 0,6% in urma informatiilor, iar ulterior a fost tranzactionat in crestere cu 0,4%, la 1,3405 dolari pe unitate.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 este in crestere cu circa 1%, sustinut atat de acordul liderilor din Uniunea Europeana referitor la integrarea bugetara cat si de informatia din China privind vehiculul de investitii.