12 Decembrie 2011

Va participa sau nu Cehia la acordul statelor UE?



Cehia va analiza cu atentie forma finala a acordului statelor europene de aprofundare a integrarii fiscale, inainte de a decide daca sa participe, a declarat vineri premierul Petr Necas, transmite Reuters.

Vorbind dupa summit-ul UE de la Bruxelles unde aproape toate statele membre, cu exceptia Marii Britanii, au sustinut un nou tratat, Necas a trasat linii rosii pe participarea la acord, informeaza Mediafax.

"Pentru analiza participarii sau nu a Cehiei, trebuie sa stim la ce participam, iar acest lucru nu se cunoaste in prezent", a declarat Necas reporterilor, dupa summit.

El a aratat ca in prezent acordul are una sau doua pagini, ceea ce este foarte diferit de forma unui tratat international.

"Este o mare diferenta intre o casa desenata si una construita, iar acum voi vreti sa mutam mobila in ea", a spus premierul ceh.
Majoritatea liderilor UE au convenit introducerea unui regim mai strict de disciplina fiscala, cu sanctiuni automate pentru tarile din zona euro care nu respecta reglementarile comunitare in domeniu.

Tratatul, care va include cele 17 tari din zona euro si alte noua din afara ei care au afirmat ca vor lua in considerare participarea, ar trebui sa fie redactat pana in martie.

Marea Britanie nu este de acord sa participe.

Partidul Civic-Democrat al lui Necas este de mult timp divizat in ceea ce priveste euro, cu o factiune importanta care se opune aprofundarii integrarii, dar are totusi o pozitie pragmatica in UE, principala piata pentru economia dependenta de exporturi.
Necas a spus ca sunt unele probleme inacceptabile pentru cehi.

"Vom monitoriza si vom participa la discutii. Daca este vorba de echilibrarea bugetelor, marimea deficitelor si a datoriilor, nu este o problema. Pe de alta parte, daca se vor adauga probleme precum armonizarea taxelor directe, introducerea unor noi taxe, armonizarea sistemelor de pensii, aceste lucruri vor fi greu de asimilat", a spus premierul.

Cehia nu s-a confruntat cu prabusiri de banci si a pastrat increderea pietelor datorita unui nivel al datoriilor de sub 40% din PIB, mai putin de jumatate din media UE.

De asemenea, Cehia aplica un program de consolidare pentru reducerea deficitului bugetar la 3,2% din PIB anul viitor.

Ca membra a UE, Cehia este obligata sa adopte euro, dar nu a stabilit un termen oficial si nu intentioneaza sa faca acest lucru in curand.



Citeste si