Coreea de Nord are o economie planificata central, fiind una dintre cele mai putine deschise economii mondiale.
Cum institutiile internationale au avut un acces limitat la datele economice ale Coreei de Nord, nu se stiu foarte multe lucruri despre principalii indicatori macroeconomici.

Potrivit CIA World Factbook, tara a inregistrat in 2009 o contractie economica de 0,9%, in conditiile in care in 2008 a raportat o crestere de 3,7%.

Produsul intern brut (PIB) a fost estimat in 2009 la 40 miliarde dolari (la paritatea puterii de cumparare), iar PIB pe cap de locuitor s-a ridicat la 1.800 dolari.

Aproape 21% din PIB a fost generat de sectorul agricol, 48% de industrie, iar 31% de catre segmentul serviciilor.

Spre comparatie, Coreea de Sud, care are o economie de piata, a avut in 2009 un PIB (paritatea puterii de cumparare) de 1.375 miliarde dolari, iar PIB pe cap de locuitor a fost de 28.300 dolari.

Conform CIA World Factbook, Coreea de Nord a avut in 2007 un deficit bugetar de 0,4% din PIB, in conditiile unor venituri bugetare de 3,2 miliarde dolari si a unor cheltuieli de 3,3 miliarde dolari.

In 2009, exporturile tarii au totalizat 2 miliarde dolari, in timp ce importurile au depasit 3 miliarde dolari. Datoria externa a Coreei de Nord s-a ridicat in urma cu doi ani la 12,5 miliarde dolari.

foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri