In 2011, George Kurtz, Dmitri Alperovitch si Gregg Marston au fondat CrowdStrike, o companie specializata in securitate cibernetica ce foloseste tehnologii de tip cloud si inteligenta artificiala, cu sediul in Sunnyvale, California. Dupa 8 ani de activitate au ajuns la 1.300 de angajati la nivel global, dintre care 30 se afla in biroul din Bucuresti, cel mai mare din Europa al companiei. Am discutat cu Dmitri Alperovitch, CTO si cofondator CrowdStrike despre planurile pe care le au in tara noastra si care sunt principalele provocari pe care le intampina la nivel international.

Biroul din Romania, devenit saptamana aceasta un centru de inovatie prin care CrowdStrike va incerca sa recruteze experti din Romania si din regiune, a fost fondat de catre Daniel Radu, director de cercetare si dezvoltare si Horea Coroiu, primii angajati locali ai startup-ului, in urma cu doi ani si jumatate.

“Avem in jur de 1.300 de angajati la nivel global, dintre care 30 sunt aici in Romania, numar pe care vrem sa il dublam in urmatoarele 12 luni. Biroul din Bucuresti este cel mai mare pe care il avem in Europa si ne gandim serios sa deschidem unul si in Cluj, unde avem deja oameni care lucreaza remote, pentru ca am gasit personal bine pregatit”, precizeaza Dmitri Alperovitch pentru wall-street.ro

CrowdStrike planuieste sa dezvolte in perioada urmatoare mai multe parteneriate cu universitatile din Romania si sa aduca in tara noastra propria fundatie prin care sa le ofere burse studentilor pasionati de securitate cibernetica. Reprezentantul CrowdStrike precizeaza ca a avut angajati romani inca din primii ani de activitate ai companiei, unul dintre ei fiind Alex Ionescu, in prezent vicepresedinte al Strategiei EDR in CrowdStrike.

Antivirusul startup-ului, CrowdStrike Falcon, protejeaza mii de clienti din peste 100 de tari impotriva tuturor tipurilor de atacuri cibernetice, utilizand solutii de Inteligenta Artificiala si indicatori de atac (IOA) pentru a opri in timp real amenintarile cunoscute si necunoscute. Cu ajutorul solutiei CrowdStrike Threat Graph, antivirusul Falcon coreleaza instantaneu 1 trilion de evenimente de securitate pe saptamana de pe tot globul pentru a preveni si detecta amenintarile.

“Portofoliul nostru de clienti este unul divers, ce cuprinde companii mari aflate in top Fortune dar si organizatii cu 10-20 de angajati, toate impartasind aceeasi nevoie si anume protejarea impotriva atacurilor cibernetice lansate de catre organizatiile criminale, atacuri ce le-ar putea aduce sfarsitul activitatii”, precizeaza Dmitri.

Cine sunt “inamicii” pe care ii infrunta zilnic CrowdStrike

Dmitri precizeaza ca anul trecut au oprit 25.000 de atacuri cibernetice la nivelul intregului portofoliu de clienti pe care il au. Acesta imparte initiatorii atacurilor cibernetici in trei categori, respectiv:

  • Structuri ale unor state care incearca sa intre in retelele clientilor CrowdStrike pentru a produce diferite pagube si pentru a fura informatii sensibile. Aceste actiuni se incadreaza in zona spionajului economic.
  • Grupuri de crima organizata care se regasesc in toate partile lumii, cele mai multe dintre ele provenind din tarile fostei Uniuni Sovietice. Motivele atacurilor lansate de acestia au caracter financiar, criminalii cibernetici fiind interesati de furturile datelor atasate conturilor bancare.
  • Grupuri de activisti care lanseaza actiuni ce se concentreaza pe distrugerea companiilor, atacuri orchestrate in numele diverselor cauze pe care le sustin. Scopul lor principal fiind acela de a raspandi ideea de instabilitate.

Dincolo de diversificare amenintatilor informatice, Dmitri explica ca in ultimii ani a vazut o schimbare si in ceea ce priveste motivatia din spatele acestor atacuri.

“In 2011 ne confruntam cu atacuri lansate de state precum Rusia, Iran, Coreea de Nord si China, atacuri ce aveau ca scop principal furtul de date. Insa, pe parcursul timpului acestea au evoluat la metode distrugatore precum WannaCry (Coreea de Nord) sau NotPetya (Rusia), trecand de la spionaj la crearea unui mediu periculos pentru companiile care incearca sa isi desfasoare activitatea”, explica Dmitri.

Punctele forte ale solutiei dezvoltate de catre CrowdStrike sunt reprezentante de utilizarea tehnologiei cloud si a inteligentei artificiale, o combinatie ce le permite sa protejeze serverele si dispozitivele mobile ale clientilor si sa prezica anumite atacuri indiferent daca au intalnit acel tip de amenintare pana atunci sau nu.

Bancile, unele dintre tintele preferate de criminalii cibernetici

Dmitri considera ca institutiile financiare sunt expuse acelorasi amenintari cu care se confrunta si alte sectoare, nefiind tratate “special” de catre grupurile care lanseaza atacuri cibernetice.

“Institutiile financiare nu intampina amenintari diferite, aceleasi state pe care le-am vazut ca lanseaza atacuri catre alte sectore, grupurile de crima organizata si activistii sunt pe urmele lor. Principalul factor pe care trebuie sa il intelegem este ca mereu vor exista vulnerabilitati, nu poti construi un ecosistem perfect si sa te astepti ca nimeni nu va crea o bresa. Noi credem in mod fundamental ca o organizatie trebuie sa se concentreze pe solutiile de securitate endpoint, deoarece perimetrul unei retele a cam disparut, oamenii lucreaza de acasa, calatoresc tot timpul si pot fi compomisi atunci cand sunt in afara protectiei oferite de mediul corporativ”, explica Dmitri.

CrowdStrike a primit o runda de investitii de 200 de milioane de dolari in luna iunie a acestui an, runda in urma careia a fost evaluat la 3 miliarde de dolari. Printre fondurile de investitii care au contribuit la cresterea startup-ului fintech se afla CapitalG, General Atlantic, Accel si March Capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri