Rajoy, care urmeaza sa fie investit joi ca sef al guvernului de catre regele Juan Carlos, a declarat in primul sau discus in fata noului Parlament ca principalele sale obiective sunt stabilitatea bugetara, o noua runda de consolidare a sistemului bancar si reforme in economie, precum cea a legislatiei rigide a muncii.

Partidul Poporului, de centru-dreapta, a castigat alegerile generale in noiembrie si are sarcina aproape imposibila de a revigora economia care se indreapta spre recesiune odata cu agravarea crizei datoriilor din zona euro, in paralel cu masurile de austeritate.

"Ne confruntam cu dificultati enorme si trebuie sa facem eforturi solicitante", a afirmat Rajoy.

Costul imprumuturilor Spaniei sunt aproape de un nivel nesustenabil

Economia Spaniei, a patra ca marime din zona euro, este in centrul crizei datoriilor, iar costul imprumuturilor a urcat aproape de un nivel nesustenabil.

Promisiunile lui Rajoy privind noi masuri de austeritare au sporit increderea, iar randamentul datoriilor a scazut de la maximele record, dupa alegeri.

Prima de risc a obligatiunilor spaniole pe termen de zece ani, fata de cele germane, a scazut luni cu circa 0,04 puncte procentuale, la 3,31%, comparativ cu 4,91% in cazul Italiei.

Rajoy a avertizat in privinta starii economiei, care este posibil sa fi intrat in a doua recesiune din ultimii trei ani.

Rata de somaj dubla decat media europeana

Rata somajului, de 21,5%, este de peste doua ori mai mare decat media europeana.

Analistii considera ca Rajoy ar putea lua masuri corecte dar sa nu poata totusi sa salveze Spania.

Citeste si:

"Principala problema este sa Spania este inca extrem de vulnerabila la orice posibila decizie gresita la nivel european", a declarat Silvio Peruzzo, analist la RBS.

Rajoy a spus ca daca Spania va indeplini obiectivul unui deficit de 6% din PIB in acest an, ceea ce majoritatea analistilor considera improbabil, Trezoreria trebuie sa faca economii de 16,5 miliarde de euro in 2012 pentru a indeplini urmatoarea tinta.

El a adaugat ca angajarile din sectorul public vor fi blocate, iar detaliile referitoare la reducerea cheltuielilor vor fi prezentate la sfarsitul acestei luni.

Facilitati pentru companii

Rajoy a anuntat in schimb facilitati fiscale pentru companii. Astfel, firmele mici si persoanele fizice autorizate vor plati taxele abia dupa ce vor incasa banii de la clienti si nu inainte, asa cum sunt obligati in prezent.

Firmele mici care vor face pentru prima oara angajari vor avea un beneficiu fiscal de 3.000 de euro, iar companiile cu cifre de afaceri de sub 5 milioane de euro vor avea un regim fiscal mai avantajos.

O alta masura de sprijinire a mediului de afaceri este mutarea sarbatorilor publice care cad in mijlocul saptamanii in zile de luni sau vineri, pentru a descuraja oamenii sa isi ia vacante mai lungi.

Bancile vor fi obligate sa vanda active imobiliare de ordinul miliardelor de euro, rezultate in urma spargerii unei bule speculative in 2007, iar apoi vor fi recapitalizate, a mai spus premierul.

Rajoy nu a precizat daca va fi infiintata o banca de stat pentru activele bancare neperformante.

El a mai spus ca pensiile vor fi majorate in termeni reali, dupa ce socialistii le-au inghetat, dar s-a angajat ca aceasta va fi singura crestere a cheltuielilor.

In sectorul sanatatii, Partidul Poporului va redefini serviciile de baza garantate de stat.