22 Decembrie 2011

BCE a imprumutat bancile europene cu 500 mld. euro



Bancile au imprumutat 489 miliarde euro de la BCE, prin prima oferta de fonduri pe trei ani, iar accesarea de finantare peste asteptari creste optimismul ca se va putea evita o criza a creditelor, potrivit Reuters.

De asemenea, banii ar putea fi folositi pentru achizitia de obligatiuni italiene si spaniole, scrie Mediafax.

In total, 523 de banci au imprumutat fonduri de la Banca Centrala Europeana (BCE), iar cererea finala a depasit cu mult asteptarile de 310 miliarde de euro ale analistilor consultati de Reuters.

Euro a urcat la maximul ultimei saptamani fata de dolar, in timp ce cotatiile actiunilor au crescut, dupa ce rezultatele peste asteptari ale licitatiei organizate de BCE au sustinut apetitul de risc.

Imprumuturile pe trei ani reprezinta cea mai recenta incercare a BCE de a rezolva problemele din zona euro.

Banca europeana spera ca finantarea fara limite, foarte ieftina si pe termen lung va avea o gama larga de efecte benefice, intre care consolidarea increderii in banci, reducerea pericolului unei crize a creditelor si posibila achizitie de catre institutiile financiare de obligatiuni ale Spaniei si Italiei.

In loc de o dobanda fixa, imprumuturile pe trei ani au fost oferite la media dobanzii BCE pentru urmatorii trei ani. In prezent, dobanda de politica monetara se afla la nivelul minim record de 1%.

Pentru unele banci, fondurile ar putea fi cu pana la 3 puncte procentuale mai ieftine decat ar obtine pe piata financiara. In cadrul programului pe trei ani, bancile au putut refinanta imprumuturi luate de la BCE in octombrie pe perioada mai scurta si vor putea returna banii dupa numai un an daca doresc.

Un alt factor care a sustinut cererea este dependenata ridicata a bancilor de fonduri de la BCE. In raportul de stabilitate financiara, publicat luni, BCE a avertizat ca aceasta dependenta ar putea fi dificil de tratat.

Bancile din zona euro si-au majorat de aproape patru ori imprumuturile de la BCE incepand din iunie, la 150 miliarde de euro, in timp ce bancile din Spania si Italia atrag fiecare peste 100 miliarde de euro.



Citeste si