Europa se va confrunta cu probleme si anul urmator, cu disparitati puternice intre statele din zona euro, a declarat economistul-sef pentru Europa al grupului francez Societe Generale, James Nixon, pentru postul american de televiziune CNBC.

"Exista inca un risc politic enorm in Europa. Dupa doi-trei ani de austeritate dura, exista riscul ca in unele regiuni populatia sa spuna: «Destul». Sunt trei probleme interconectate: niveluri ridicate ale indatorarii, lipsa competitivitatii si un sistem bancar foarte expus la datoria suverana. Niciuna din probleme nu a fost rezolvata", a afirmat economistul, citat de Mediafax.

Criza datoriilor din zona euro a dominat stirile si pietele financiare in acest an, intrucat problemele economiilor mai mici din uniunea monetara, precum Irlanda sau Grecia, amenintau sa se extinda la tari mai mari din regiune.

BCE implementeaza deja masuri neconventionale pentru sustinerea economiei, a adaugat Nixon.

"Cand calculezi cat de mult le-au crescut activele in ultimii doi ani, trece de 1.000 de miliarde de euro. Astea sunt masurile care ne tin in viata", a spus el.

Italia are de refinantat anul urmator imprumuturi de 300 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca ar putea ajunge in situatia sa plateasca dobanzi mai mari.

"Italia este cea care iese in evidenta puternic. Sunt doi ani de consolidare structurala dificila si de austeritate fiscala, dar si de contractie a PIB.
Este dificil de spus o poveste compacta despre Europa. Germania, de exemplu, se descurca foarte bine. Va trebui sa treaca putin printr-un ciclu al stocurilor in prima jumatate a anului urmator, dar consideram ca va inregistra la un ritm accelerat dupa", considera Nixon.

Germania a evitat nivelul foarte ridicat al indatorarii raportate la PIB care genereaza probleme in in alte parti ale zonei euro si a avut o evolutie relativ buna in timpul crizei, sustinuta de exporturi.

foto: societegenerale.fr


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Renault vrea sa produca in Europa baterii pentru masini electrice